Zo kies jij de beste kerstboom uit

Zo kies jij de beste kerstboom uit

Sommigen halen op 1 december al een kerstboom in huis, anderen gaan pas op het laatste nippertje naar de winkel. Al ben je nooit zeker dat je een goed exemplaar zal kiezen. Er bestaan namelijk veel verschillende soorten dennenbomen, waardoor de keuzestress soms toeslaat.

Voor ieder wat wils 

Je kan gaan voor een spar die er vol en gelaagd uitziet, of een langer en smaller exemplaar. "De meest verkochte boom is ongetwijfeld de Nordmann spar", vertelt specialist Dries De Pauw aan HLN. "Die heeft een mooie ronde vorm en verliest de minste naalden." Daarnaast moet je vaak rekening houden met praktische zaken, zoals je woning en budget. "Wie in een klein appartement woont en niet veel wil uitgeven, gaat best voor de minikerstboom", gaat De Pauw verder. "Ook de Fraser spar is een goede optie. Die wordt meer gesnoeid en is smaller, ideaal voor een kleiner stekje."

Een gezond exemplaar 

De dennenboom moet natuurlijk in goede gezondheid verkeren. De Pauw raadt aan om naar de naalden te kijken om dit te checken. Als die in alle richtingen staan of droog aanvoelen, is de spar misschien niet meer zo 'vers'. Ook de stam kan verklappen of het een goed exemplaar is. Hoe droger het hout aanvoelt, hoe langer de boom al afgekapt is. "Als je een mooie boom gevonden hebt, geef hem dan voldoende water", besluit De Pauw. "Twee à drie dagen per week, zodat de grond voortdurend vochtig blijft."