Zo houd je het hoofd koel tijdens een sportsessie in de hitte

Zo houd je het hoofd koel tijdens een sportsessie in de hitte

Neem voldoende ijzer

Wie traint in de hitte, gebruikt net iets meer zuurstof en energie dan op frisse dagen. Een gebrek aan ijzer zorgt ervoor dat de zuurstof minder vlot vervoerd wordt in je lichaam, waardoor je sneller buiten adem geraakt. En dat wil je uiteraard voorkomen. IJzer zit onder meer in vlees, groenten, fruit en noten.

Eerst water, de rest komt later

Toegegeven, dit ligt nogal voor de hand. Maar met dit weer verlies je veel meer vocht en daar kan je als sporter maar beter op anticiperen. Drink overdag voldoende, ook als je geen dorst hebt. En drink een half uur voor je training minstens een halve liter water om al dat zweten preventief te compenseren.

Vermijd koffie en alcohol

Koffie en alcohol onttrekken het vocht uit je lichaam, waardoor het de warmte niet goed kwijt kan. Dit kan leiden tot duizeligheid, misselijkheid en hoofdpijn. Niet handig, zeker niet tijdens het sporten.

Kies je kleding verstandig

In dit warme weer opteer je best voor lichte kleuren en materialen die vochtafdrijvend zijn. Stoffen als lycra en coolmax zijn bijvoorbeeld perfect met dit weer.

Trek het bos in

Zwart asfalt warmt sneller op en blijft langer warm. Niet ideaal wanneer je een lange looptraining gepland hebt. De oplossing voor dit probleem is gelukkig poepsimpel: trek gewoon het bos in. De bomen zorgen voor schaduw, de onverharde ondergrond voor extra uitdaging. Wat wil je nog meer?