Zo geraak je van post-holiday syndroom af

Thuis komen van vakantie is nooit leuk. In je hoofd ben je nog op vakantie, maar thuis staan de onaangename klussen en verplichtingen je op te wachten. Dat kan leiden tot het post-holiday syndroom. Geen nood, zo kom je van dat nare gevoel af.
door
chloe.festraets
Leestijd 2 min.

Nu de krokusvakantie voorbij is, zijn velen onder jullie niet klaar om het echte leven te hervatten. De bikini of thermisch ondergoed gaat in de wasmand en je leven komt weer in je normale routine terecht. Hier kan je ziek van worden, of het post-holiday syndroom van krijgen. Maar wat is het en wat kan je ertegen doen?

Klachten

Met de terugkeer naar huis kunnen er wel degelijk lichamelijke en geestelijke klachten optreden. Deze symptomen worden verklaard door het effect van stress op de Hypothalamus-Hypofyse-Bijnier-as. Na een stressvolle gebeurtenis scheidt de hypothalamus  corticotropine uit. Deze stof zorgt er vervolgens voor dat de bijnieren glucocorticoïden gaan produceren, zoals cortisol. Dit veroorzaakt stress, en die wordt veroorzaakt door de terugkeer naar de gebruikelijke activiteiten van het dagelijks leven waar we niet meer aan gewend zijn.

Die hebben te maken met de overgang van een rustige periode naar de dagelijkse routine. Met het syndroom zal je ook wat klachten ondervinden. Je wordt namelijk heel moe en prikkelbaar. Er ontstaat een angst, je hebt weinig concentratie en eetlust en je hebt een onverschillige houding tegenover het werk en het leven.

Remedie

Wetenschappers adviseren de routine van het dagelijkse leven geleidelijk aan weer op te pakken, om de impact te verkleinen. Je kan, bijvoorbeeld, een paar dagen tussen je terugkeer van vakantie je eerste werkdag indelen. Verder is het ook belangrijk dat je rustig blijft en de verplichtingen die op je wachten één voor één aanpakt. Probeer dat met plezier te doen en zie er een uitdaging in, in plaats van ertegen aan te hikken.

Probeer tijdens je eerste week na je vakantie niet te veel in te plannen en 's avonds op tijd naar bed te gaan. Wat je ook kan doen, is sporten. Lichamelijke beweging vermindert de stress. Bovendien eet je op vakantie vaak onregelmatig, waardoor een beetje beweging geen kwaad kan.

Een laatste, maar wel belangrijk advies is om jezelf prettige dingen in het vooruitzicht te stellen – een dagje uit, een middagje naar zee – zodat je niet enkel onaangename dingen associeert met werken. Concentreer je relaxmomenten dus niet allemaal in één enkele vakantie maar verspreid ze over het jaar.