Zo geraak je in het weekend van 1 mei toch met de trein op je bestemming

Zo geraak je in het weekend van 1 mei toch met de trein op je bestemming

De Brusselse Noord-Zuidverbinding is de drukste as op het Belgische spoornet. Op een normale weekenddag rijden er meer dan zevenhonderd treinen door, of gemiddeld een veertigtal per uur. Dat is ruim een derde van al het treinverkeer op het Belgische net

Van 29 april tot en met 1 mei zal Infrabel de klok rond de volledige seininrichting op de verbinding moderniseren met computergestuurde technologie. Het is de eerste keer in 32 jaar dat de drukke lijn volledig onderbroken wordt.

Brussel wordt gesplitst

De treinen die normaal niet tussen Brussel-Noord en Brussel-Zuid rijden, zullen geen hinder ondervinden van deze onderbreking. Voor de treinen die dat normaal wel doen, bestaat de aangepaste treindienst uit vijf maatregelen.

1. Treinen van en naar de kust omgeleid

Foto NMBS

De twee belangrijkste treinverbindingen van en naar de kust, de IC 01 (Eupen - Oostende) en IC 03 (Genk - Knokke/Blankenberge), worden omgeleid en stoppen niet in Brussel-Noord en Brussel-Zuid. Deze treinen stoppen uitzonderlijk wel in Schaarbeek en Denderleeuw. Daar kunnen ze overstappen op een trein naar Brussel-Noord of -Zuid.

2. Treinverbindingen gesplitst

Foto NMBS

De meeste treinverbindingen die door de Brusselse Noord-Zuidverbinding rijden, worden gesplitst in twee verbindingen. Zo zal de treinverbinding tussen Antwerpen-Centraal en Charleroi-Zuid enerzijds een verbinding worden tussen Antwerpen-Centraal en Brussel-Noord en anderzijds een tussen Brussel-Zuid en Charleroi-Zuid.

3. Trajecten beperkt

Foto NMBS

De trajecten van een aantal treinen worden ingekort tot in Brussel-Noord, Brussel-Zuid of één van de omliggende stations. De IC 17 tussen Dinant en Brussel-Zuid bijvoorbeeld rijdt niet verder dan Brussel-Noord. En de S10-trein tussen Dendermonde en Brussel-Zuid wordt beperkt in Jette en rijdt niet verder naar Brussel-Zuid. Een beperkt aantal zeer vroege en late treinen rijden dit weekend uitzonderlijk niet.

4. Pendeltreinen

Tussen Brussel-Noord en Brussel-Zuid zullen via een omleiding via het westelijk ringspoor elk uur in beide richtingen drie treinen rijden. Het gaat om twee pendeltreinen en de reguliere IC 29 tussen De Panne en Landen. Deze drie treinen stoppen ook in het station Brussels Airport-Zaventem.

De twee pendeltreinen stoppen daarnaast ook in Schaarbeek. Eén van hen stopt ook in Denderleeuw. Hieronder ziet u een overzicht van de trajecten van de twee pendeltreinen:

  • Denderleeuw – Brussel-Zuid – Brussel-Noord – Schaarbeek – Brussels Airport-Zaventem
  • Brussel-Zuid – Brussel-Noord – Schaarbeek – Brussels Airport-Zaventem

Daarnaast rijdt ook tussen Brussel-Noord en Leuven elk uur een rechtstreekse pendeltrein.

5. Treinreizigers reizen gratis met MIVB

Het station Brussel-Centraal wordt tijdens het verlengde weekend niet bediend. Reizigers die van of naar het centrum van Brussel willen, kunnen gratis gebruikmaken van de MIVB. NMBS deelt daarvoor, op vertoon van een geldig NMBS-vervoersbewijs, MIVB-tickets uit in de centrale hal van de stations Brussel-Noord, Brussel-Centraal en Brussel-Zuid.

Reizigers die met dit MIVB-ticket van of naar het centrum van Brussel willen reizen, maken het best gebruik van tramlijnen 3 of 4. Tijdens het verlengde weekend legt MIVB op deze lijnen extra trams in. Hierdoor rijdt er op zaterdag 29 april een tram om de drie minuten en op zondag 30 april en maandag 1 mei één om de vijf minuten.

Zowel de trams op lijn 3 als 4 stoppen aan de treinstations Brussel-Noord en Brussel-Zuid. Wie naar het centrum van Brussel moet, stapt het best af aan de haltes De Brouckère of Beurs.

Reizigers die willen weten wat dit precies voor hun trein betekent, kunnen zich vooraf informeren via één van de informatiekanalen van NMBS: op detrein.be, via de Facebook- en Twitteraccounts van NMBS, via het personeel in de stations, telefonisch via de klantendienst. Op de dagen zelf zullen in de betrokken Brusselse stations ook flyers uitgedeeld worden.