Zo erg wordt de tweede coronagolf volgens nieuw model: "We hebben nog tot 31 juli om de stijging te stoppen"

Volgens professor Biostatistiek Kurt Barbé (VUB) zijn we aan de tweede coronagolf begonnen. De professor tekende een nieuw model uit voor het aantal gehospitaliseerde coronapatiënten en dat ziet er allesbehalve goed uit. Deze tweede golf zou nog erger worden dan de eerste.
door
silke.vandenbroeck
Leestijd 2 min.

In een Facebookpost schrijft Barbé dat hij niet van plan was om al zo snel een update te maken van zijn model, “maar de nieuwste cijfers wat de hospitalisaties betreft die Sciensano publiceerde, geven een steilere stijging dan wat ik eerder postte”, aldus de professor. Barbé gebruikt voor zijn model de huidige R-factor op 1.2064. Op het model is te zien dat wanneer de piek van de tweede golf bereikt wordt, rond 3 november, er maar liefst 10.000 mensen gehospitaliseerd zullen worden door het coronavirus. Tijdens het hoogtepunt van de eerste golf, in april, waren er ‘slechts' 6.000 hospitalisaties.

31 juli

“Ik vrees dat lockale lockdowns op deze manier niet te vermijden zijn. Het zijn als brandjes in een bos wat moeilijk te controleren valt. De exponentiële groei zet zich in en men realiseert zich steeds te weinig dat dit een multiplicatief proces is”, waarschuwt Barbé. “Het gaat traag waardoor men snel bagatelliseert maar dat is net eigen aan een multiplicatief proces. We hebben nog tot 31 juli de tijd om de groei om te buigen, stabilisatie is niet voldoende.”

Ik was niet van plan om zo spoedig een update te maken van het laatste bericht. De...