Zo creër je meer groen in huis

Zo creër je meer groen in huis

Waarom is groen in huis zo belangrijk?

Irene Schampaert: “Ik ben ervan overtuigd dat planten je interieur naar een hoger niveau tillen. Ze creëren een zachte en warme sfeer die je huis tot leven brengt. Mensen kiezen er ook voor om verschillende redenen. Voor sommigen brengen planten rust, anderen krijgen er dan weer energie van. Het is ook heel gezond want iedere plant zuivert onze lucht.”

In wat voor een interieur passen planten het beste?

Irene: “Groen past overal. Dat willen we ook aantonen met het boek waar we compleet verschillende interieurs laten zien. Heb je een strak interieur? Kies dan eerder voor planten met gestileerde bladeren op strategische plaatsen. Is je woning uitbundiger? Dan kun je spelen met weelderige planten voor een jungle-effect.”

Hoe kies je welke plant je in huis neemt?

Irene: “Dat is puur buikgevoel. Er zijn geen regels, enkel dat je het zelf mooi moet vinden. Zelfkennis is wel belangrijk. Je moet weten hoeveel tijd je kan en wil vrijmaken om je planten te verzorgen.”

Judith Baehner: “Veel mensen zijn vaak onderweg en vinden het lastig om voor planten te zorgen. Sommigen vergeten ook simpelweg hun planten water te geven. Dat kan je oplossen door in een grote bolle fles mini-ecosystemen te maken. Die kan je gewoon ergens neerzetten en hoef je zelfs geen water te geven. Als die op een goede plek staat, blijft die ook heel lang in leven.”

Wat is de beste plek voor een plant?

Irene: “Voor mij past groen overal. Maar vooral in de leefruimte vind ik planten een meerwaarde.”

Judith: “Je moet natuurlijk ook rekening houden met de noden van je plant. Heeft hij veel licht nodig? Dan geef je hem best een plaatsje op de vensterbank. Let er ook op dat je hem niet in een te warme ruimte zet. Daar ziet hij erg vanaf. Zet hem ook niet in de tocht of in direct zonlicht. Dat is echt heel slecht. Dat zie je meteen aan de bladeren.”

Hoezo?

Judith: “Via de bladeren kom je heel wat te weten. Als bijvoorbeeld de onderste blaadjes geel of bruin worden, betekent dat meestal dat je je plant te veel water geeft. Krijgt je blad grote gele stippen? Dan zijn dat kleine brandwonden en staat hij te veel in het directe zonlicht.”

Kan je ook te veel planten in huis hebben?

Irene: “Als je mijn huis ziet, zou ik nee moeten zeggen. Maar het kan wel. Door te veel planten neer te zetten, komen ze vaak niet meer tot hun recht.”

Judith: “In het boek laten we de Amerikaan Hilton Carter aan het woord die in zijn appartement 150 planten heeft staan. Hij zet een wekker om ze elk een speciale behandeling te geven. Sommigen vinden dat misschien wat ver gaan. Mij lijkt het net heel erg ontspannend. Je bent op dat moment enkel bezig met het water geven van je planten. Dat is eigenlijk heel meditatief.”

Planten voor beginners

Heb je geen groene vingers? Ga voor een cactus of een vetplant. Die hebben maar heel weinig water nodig. De vinnetjespalm en het olifantsoor zijn ook mooie opties.

Planten voor gevorderden

Ben jij wel aan een uitdaging toe? Haal dan een sparmannia africana of kamerlinde in huis. De plant ziet er mooi uit, maar doet vaak moeilijk. Hij heeft behoorlijk wat water nodig, maar ook een lichte plek.

Door Annelies Leys