Zo blijf je alert tijdens een late rit

De krokusvakantie komt eraan en dat betekent voor velen dat ze een lange rit richting vakantiebestemming voor de boeg hebben. Sommigen kiezen ervoor om overdag te rijden, maar heel wat mensen kruipen 's nachts achter het stuur. Helaas slaat de vermoeidheid maar al te vaak toe, met alle gevolgen van dien. Maar hoe blijf je nu eigenlijk alert tijdens het rijden?
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 2 min.

Van 3 februari tot 1 maart voert de Vlaams Stichting Verkeerskunde (VSV) een campagne langs de weg met de boodschap "Late rit? Enkel koffie + powernap houden je wakker". Uit metingen die de VSV in december vorig jaar uitvoerde, blijkt dat een op de drie autobestuurders bij een late rit in zijn of haar 'biologische nacht' rijdt. Daardoor zijn ze minder alert en lopen ze tot 30% meer risico om in een ongeval betrokken te raken. Koffie drinken en een kwartiertje dutten zijn de enige oplossing om de alertheid tijdens late ritten een boost te geven en het risico binnen de perken te houden.

Melatonine

Het was de eerste keer dat er in België slaperigheidsmetingen werden uitgevoerd. Bij een op de drie autobestuurders (33%) gaf het melatoninegehalte aan dat ze reden in hun 'biologische nacht', de periode waarin hun lichaam aangeeft dat ze eigenlijk zouden moeten slapen. Na middernacht liep dit aandeel zelfs op tot 50%. Daartegenover gaf minder dan een op de tien bestuurders (9%) zelf aan dat ze zich niet meer alert voelden tijdens het rijden. Een zevental personen (2%) gaf aan dat ze tijdens de rit de neiging hadden om in te dommelen.

Koffie en een dutje

Experts zijn het er over eens dat er maar één manier is om je alertheid terug op peil te brengen, en dat is een kort dutje in combinatie met een kop koffie. Alle andere oplossingen - tijdens het rijden een raampje openen, de muziek luider zetten, even stoppen om de benen te strekken - hebben geen effect en vergroten zelfs het risico dat de slaap achteraf dubbel zo hard toeslaat.

"Deze cijfers tonen nog maar eens aan dat slaperigheid achter het stuur een onderschat probleem is, zeker tijdens late ritten. Volgens internationaal onderzoek is tot een vijfde van alle ongevallen te wijten aan vermoeidheid. In de late avond en 's nachts is het risico nog groter, omdat een aanzienlijk deel van de bestuurders dan onderweg is terwijl ze eigenlijk zouden moeten slapen. Daarom is het beter om late ritten te vermijden als je kan. Voor wie toch de baan op moet, heeft de VSV een nieuwe campagne met een duidelijke boodschap: drink koffie en doe een powernap om je alertheid een boost te geven", zegt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters.