Zo astronomisch hoog is de schadefactuur van wereldwijde natuurrampen in 2021

Zo astronomisch hoog is de schadefactuur van wereldwijde natuurrampen in 2021
AFP / B. Smialowski

In vergelijking met de twee voorgaande jaren (210 miljard dollar in 2020 en 166 miljard dollar in 2019) lag de finaciële schade die stormen, overstromingen, natuurbranden en aardbevingen aanrichtten, aanzienlijk hoger. Volgens Munich Re was 2021 het op drie na duurste jaar. Met 355 miljard dollar aan schade blijft 2011 - met de aardbeving en tsunami in Japan en de daaruitvolgende kernramp in Fukushima - veruit op kop staan.

Van de 280 miljard dollar schade vorig jaar was zowat 120 miljard verzekerd. De verzekeringskloof - het verschil tussen de schade en het verzekerde bedrag - nam licht af, omdat er vorig jaar uitzonderlijk veel schade werd aangericht in de Verenigde Staten. In rijkere landen ligt de verzekeringsgraad namelijk hoger dan in armere landen.

Orkaan en overstromingen

De duurste natuurramp was vorig jaar orkaan Ida, die eind augustus en begin september tekeerging in de VS. Munich Re raamt de totale financiële schade van de tropische cycloon op 65 miljard dollar en de kosten voor verzekeraars op 36 miljard dollar.

De overstromingen die midden juli grote delen van België, Duitsland en Nederland onder water zetten, veroorzaakten alles samen zowat 54 miljard dollar aan schade, waarvan 13 miljard zou zijn verzekerd. Een winterstorm in februari in de Amerikaanse staat Texas komt met 30 miljard dollar aan schade (15 miljard verzekerd) op de derde plaats.