Zijn uitwerpselen de sleutel tot het eeuwig leven?

De zoektocht naar een langer leven heeft al vele vreemde en weinig betrouwbare resultaten opgeleverd. Maar onderzoekers aan het Duitse Max Planck Instituut voor de Biologie van Veroudering hebben mogelijk een wondermiddel gevonden in de stoelgang.
door
Kevin
Leestijd 1 min.

Een groep wetenschappers onder leiding van Dario Valenzano heeft immers ontdekt dat oudere vissen langer leven wanneer ze microbes uit de stoelgang van jongere soortgenoten binnenkrijgen. De studie stelt voorzichtig dat de microbioom in de darmen ook wel eens een invloed zou kunnen hebben op de levensduur van mensen.

Voor de studie gebruikten de onderzoekers killivissen, een Afrikaanse soort met een beperkte levensverwachting. Het darmkanaal van oudere visjes werd gesteriliseerd met behulp van antibiotica. Vervolgens brachten ze de uitwerpselen van jongere soortgenoten in de bokaal. Hoewel de killivissen niet happig zijn op ontlasting, vonden de bacteriën toch een weg naar de darmen.

En hoewel dat weinig smakelijk is, bleek het wel positief voor de dieren. Killivissen in het 'vervuilde' water leven gemiddeld 37% langer. Bij jonge vissen die in contact kwamen met darmbacteriën vonden de onderzoekers geen verschil.

Hoe alles precies in zijn werk gaat, weten de wetenschappers nog niet, maar wetenschappers in Canada zijn bezig met gelijkaardige proeven met muizen. Als die ook succesvol zij, zal het waarschijnlijk niet lang duren totdat experimenten op mensen georganiseerd worden.