"Zijn scholen en leerlingen goed doel geworden om geld op te halen?"

"Zijn scholen en leerlingen goed doel geworden om geld op te halen?"

Oppositiepartijen sp.a en Groen hebben kritische bedenkingen bij het voorstel van minister van Onderwijs Hilde Crevits om giften aan basis- en middelbare scholen fiscaal aftrekbaar te maken. "Vroeger haalden we op school geld op voor leeftijdsgenoten in Haïti. Zijn we nu zo ver gekomen dat onze eigen scholen en onze eigen leerlingen het goede doel zijn geworden om geld voor op te halen?", vroeg sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke zich af. Hij kreeg meteen de meerderheid van N-VA, CD&V en Open Vld over zich heen die zijn vergelijking bestempelden als een "klucht" en een "karikatuur". Het Vlaams Parlement is woensdagochtend begonnen aan de traditionele begrotingsmarathon. Parlementsleden van meerderheid en oppositie kruisen in het Vlaamse halfrond twee dagen lang de degens over allerhande begrotingskwesties zoals: in hoeverre is de Vlaamse begroting in evenwicht? Maakt de regering-Bourgeois de juiste keuzes op het vlak van besparingen en investeringen? Enz...

Van een echt beklijvend debat is (voorlopig) geen sprake, al flakkerde de discussie nu en dan op als het ging over het begrotingsevenwicht, de energieheffing (Turteltaks), de kinderbijslag en het onderwijs. Vooral rond dat laatste thema raakten de gemoederen wat verhit toen Joris Vandenbroucke verwees naar de niet-indexering van de werkingsmiddelen in het onderwijs en het voorstel van minister van Onderwijs Hilde Crevits om giften aan scholen fiscaal aftrekbaar te maken.

Vandenbroucke: "Waar gaan we naartoe in Vlaanderen? Ik herinner mij nog dat wij, toen ik in het 2e middelbaar zat, acties deden met onze klas om geld op te halen voor leeftijdsgenoten in Haïti. Zijn we nu zo ver gekomen in Vlaanderen dat onze eigen scholen en onze eigen leerlingen het goede doel zijn geworden om geld voor op te halen? Dat scholen steeds meer afhankelijk worden van fiscaal aangemoedigde liefdadigheid?".

Die woorden schoten bij de meerderheid in het verkeerde keelgat. Volgens parlementsleden van N-VA, CD&V en Open Vld maakte Vandenbroucke er met zijn verwijzing naar Haïti een "klucht" en "grote karikatuur" van. Ook minister van Onderwijs Hilde Crevits counterde de kritiek: "Er gaat jaarlijks 11,2 miljard euro naar het onderwijs in Vlaanderen. Dat is de grootste uitgavenpost van de Vlaamse overheid. Dan durft u hier op de tribune komen zeggen dat dit een ontwikkelingsland is, dat is een schande!"

Vandenbroucke kreeg wel de steun van oppositiepartij Groen. Zo is het volgens onderwijsspecialiste Elisabeth Meuleman een slechte zaak dat scholen afhankelijker zouden worden van "giften, schoolfeesten en wafelenbakken".

bron: Belga