Zijn houten wolkenkrabbers de toekomst?

Steeds meer architecten ontwerpen houten wolkenkrabbers. Dat verguisde materiaal lijkt aan een opmars bezig te zijn.
door
Jelle
Leestijd 1 min.

In de middeleeuwen bestonden onze steden grotendeels uit houten gebouwen. Sinds de 19de eeuw wonen we vooral in stenen huizen. Maar is hout opnieuw in opmars als bouwmateriaal? Volgens het technologiemagazine Wired wel. Steeds meer steden hebben plannen om houten wolkenkrabbers te bouwen.

Torens

In Chicago circuleert er een ontwerp voor de River Beech Tower (foto), een houten toren van tachtig verdiepingen. In Londen zijn er plannen om de Oakwood Tower, eveneens van hout, neer te poten. In Stockholm wil men een 133 meter hoge houten woontoren plaatsen. En het bureau van de vorig jaar overleden architecte Zaha Hadid gaat in het Britse Nailsworth het allereerste houten voetbalstadion neerzetten.

Duurzamer

Hout is opnieuw aantrekkelijk als bouwmateriaal. Er bestaan tegenwoordig houten constructies die even sterk zijn als staal. Bovendien is het materiaal veel duurzamer. Het haalt immers CO2 uit de lucht en heeft een kleinere ecologische voetafdruk dan beton, staal of aluminium. Het beperkte gewicht is ook een voordeel, zeker voor hoge torens.

De voornaamste reden waarom we gestopt zijn met het neerzetten van houten gebouwen, is echter het brandgevaar. Hoe zit het daarmee? Volgens specialisten branden grote stukken hout even moeilijk als andere bouwmaterialen. Als je het goed aanpakt, zou een houten gebouw even brandveilig moeten zijn als een stalen gebouw. De grote stadsbranden uit het verleden zijn veroorzaakt door kleine stukjes hout. Bovendien liet de brandveiligheid toen te wensen over.