Zijde kan je fruit langer vers houden

Hoe kan je je eten vers houden zonder plastiek folie te gebruiken? Het is heel simpel, stellen wetenschappers. Zo zou zijde een ecologisch alternatief zijn.
door
Heleen
Leestijd 1 min.

Wetenschappers hebben van de eiwitten die zijde zo sterk maakt een eetbare spray gemaakt die je voedsel langer vers houdt.

Om de beschermende eigenschappen van zijde te kunnen gebruiken, dompelden de onderzoekers aardbeien en bananen onder in een opslossing van van de eiwitten. Vervolgens legden ze het fruit een tijdje aan de kant, waardoor ze ontdekten hoe lang het goedje de vruchten beschemde. Wat bleek? Wanneer de vruchten bleven in een temperatuur van 22 graden Celsius zeven dagen lang vers. Ook zouden de eiwitten geen negatief effect hebben op de smaak van de vruchten en zijn ze niet giftig.

Dit is alvast goed nieuws voor het milieu, want het gebruik van plastiek wordt stilaan problematisch. Als we op deze manier verder gaan, gaat er tegen 2050 meer plastiek dan vissen in de zee zitten.

Nu hoopt het team om de eiwitten op grote schaal te produceren zodat boeren en supermarkten de pastiek folie definitief aan de kant schuiven.