Zij willen Frans president worden

Heel wat pretendenten zullen meedingen bij de Franse presidentsverkiezingen in april 2017. Dit zijn de vijf belangrijkste kandidaten en vijf outsiders.
door
Gregory
Leestijd 3 min.

De voorverkiezingen van de rechtse partijen waaronder Les Républicains van Nicolas Sarkozy werden eind 2016 al gehouden. Sarkozy zelf deed mee, maar haalde het niet. Als winnaar kwam oud-premier François Fillon uit de bus. Hij staat voor besparingen in de overheidsuitgaven en bepleit liberale recepten waaronder een terugkeer naar de 39-urenweek.

De kandidaat die de linkse voorverkiezingen in z'n achterzak stak, is Benoît Hamon. Hij wist favoriet en oud-premier Manuel Valls te verslaan. Hamon vertegenwoordigt de linkervleugel van de socialistische PS. Hij pleit voor een kortere werkweek en een basisinkomen.

Verrassing

De verrassing van deze verkiezingen wordt mogelijk Emmanuel Macron. Hij was minister in de socialistische regering van president François Hollande maar begon zijn eigen beweging ‘En marche!', waarmee hij naar de kiezer trekt. Macron kiest voor een links-liberaal programma. De PS vreest dat heel wat toppolitici zullen overlopen naar Macron.

De kandidatuur van de extreem-rechtse kandidate Marine Le Pen (FN) is al langer bekend. Zij heeft in de peilingen de wind in de zeilen en maakt veel kans om de tweede ronde te halen. Ze wil een harde migratiepolitiek en wil Frankrijk terugtrekken uit de EU en de eurozone.

Jean-Luc Mélenchon is een oudgediende. Hij was eerder al kandidaat-president met steun van de communisten, maar nu komt hij op met zijn uiterst linkse beweging La France insoumise. Oorspronkelijk maakte Mélenchon deel uit van de PS, maar hij verliet die partij wegens niet links genoeg.

Kansloos

Terwijl de vorige vijf kandidaten in de peilingen dubbele cijfers halen, hinken de volgende vijf kandidaten heel wat verder achterop. De kans dat zij de tweede ronde halen is onbestaande.

De kandidaat voor de groenen is het onbekende europarlementslid Yannick Jadot. Hij kwam als winnaar uit de bus bij de groene voorverkiezingen. Jadot wil komaf maken met kernenergie en fossiele brandstoffen en pleit voor een duurzaam Frankrijk.

Nathalie Arthaud is de presidentskandidate van de partij Lutte ouvrière. Zij is uiterst links en komt op voor de belangen van de arbeiders. Ze wil onder andere meer belastingen op kapitaal en een verbod om mensen te ontslaan.

Mars

Philippe Poutou situeert zich eveneens uiterst links in het politieke spectrum. Hij wil een herverdeling van de rijkdom en een kortere werkweek. De Fransen hebben nu al een werkweek van 35 uren, maar in de praktijk werken ze gemiddeld 39 uur per week.

Nicolas Dupont-Aignan was tot 2008 lid van de centrumrechtse UMP (nu Les Républicains), maar ging toen solo met zijn partij Debout la France. Hij is erg eurokritisch en wil minder macht voor de Europese Unie. Hij wil bovendien komaf maken met de euro.

De 75-jarige Jacques Cheminade is de oudste presidentskandidaat. Hij doet al voor de derde keer mee en eindigde de voorbije twee keren op de laatste plaats. De pers neemt zijn kandidatuur niet altijd even serieus en lacht vooral met zijn voorstel om Mars te koloniseren.

De kans is groot dat de tweede ronde van de presidentsverkiezingen een strijd wordt tussen Fillon en Le Pen, waarbij die eerste de meeste kans maakt om te winnen. Het is afwachten wat Emmanuel Macron zal doen. Hij zou de grote verrassing kunnen worden.