Ziekenhuizen openen hun deuren voor rokers tijdens Werelddag zonder Tabak

Ziekenhuizen openen hun deuren voor rokers tijdens Werelddag zonder Tabak

Een kleine vijftig Belgische ziekenhuizen zetten vrijdag al voor de tiende keer hun deuren open voor rokers, om hen aan te moedigen te stoppen met roken. Rokers kunnen er hun longen laten testen en de mate van hun verslaving laten vaststellen. Daarnaast focust de Dag zonder Tabak dit jaar op het verband tussen roken en aandoeningen van de luchtwegen zoals chronisch obstructief longlijden (COPD) en longkanker. De aandoening COPD heeft schijnbaar onschuldige symptomen, zoals aanhoudende hoest en kortademigheid, maar COPD kan leiden tot het verlies van de ademhalingsfunctie van de patiënt. Er bestaat nog geen behandeling om de ziekte te genezen, stoppen met roken blijft de beste manier om de ontwikkeling van de ziekte te vertragen. In België wordt het aantal mensen met COPD geschat op 400.000.

"COPD is een sluipende ziekte die doorheen de tijd verergert", zegt dokter Marc Daenen, van Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk. "Symptomen zijn bijvoorbeeld rokershoest en kortademigheid, maar die worden vaak toegeschreven als loutere effecten van het roken. Hierdoor gaan mensen pas heel laat naar de huisarts."

Verder wil de Dag zonder Tabak waarschuwen voor passief roken. "Passief roken is minder schadelijk dan actief roken, maar het beschadigt eveneens de longen en verhoogt de kans op COPD, astma en andere longproblemen", aldus dokter Daenen. "Ook hartproblemen zoals een hartinfarct kunnen worden veroorzaakt door passief roken."

De rokers die zich vrijdag aanmelden bij een van de ziekenhuizen worden eerst getest op hun verslaving aan nicotine. Daarna volgt een meting van het koolmonoxidegehalte in de longen, en een evaluatie van de werkelijke longleeftijd. Die laatste kan bijvoorbeeld aantonen dat een 40-jarige roker de longen heeft van een 60-jarige.

Een overzicht van de deelnemende ziekenhuizen is beschikbaar op www.dagzondertabak.be.

bron: Belga