Zeventien Kirgizische vrouwen omgekomen bij brand in Moskou

Zeventien Kirgizische vrouwen omgekomen bij brand in Moskou

Bij een brand in een industrieel bedrijf in Moskou zijn zeventien Kirgiziërs om het leven gekomen. Volgens de Kirgizische gemeenschap zijn de slachtoffers allemaal jonge vrouwen. Veiligheidsbronnen gaven aan dat ze niet meer konden ontsnappen uit een opslagruimte in een drukkerij in het noordoosten van de Russische hoofstad. Tijdens de bluswerken ontdekten de brandweerlui de ruimte, die door de brand afgesloten was geraakt.

Speurders startten in eerste instantie een onderzoek naar mogelijke brandstichting, maar verklaarden later dat de pistes van een kortsluiting of nalatigheid niet konden worden uitgesloten.

Vanuit de autoriteiten kwamen tegenstrijdige berichten over de vraag of de slachtoffers in het gebouw aan de slag waren of er illegaal woonden. Honderdduizenden migrantenarbeiders uit Centraal-Azië, de Kaukasus, Oekraïne en Wit-Rusland werken in Rusland om hun familie in hun thuisland te onderhouden. Vaak leven ze in armzalige omstandigheden. Een zegsman van Binnenlandse Zaken zei dan weer dat de Kirgiziërs legaal in Moskou verbleven.

De brandweer moest met 140 manschappen uitrukken om de brand te blussen. Twaalf mensen werden uit het gebouw gered, van wie er vier naar het ziekenhuis moesten worden gebracht. Een vrouw bezweek daar aan haar verwondingen.

bron: Belga