Zevenduizend studenten slikken elke dag rilatine tijdens de examens

Eén op de twintig studenten die aan het blokken zijn, slikt Rilatine. Zo'n 7.000 studenten doen dat zelfs elke dag.
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Al jaren slikken studenten het geneesmiddel voor mensen met ADHD omdat ze denken dat ze zich daardoor beter kunnen concentreren. Een gevaarlijke trend die steeds meer terrein wint, schrijft De Morgen.

Uit de recentste cijfers van de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD) blijkt dat 5% van de studenten Rilatine slikt om beter te blokken. Ruim 3%, of zo'n 7.000 Vlaamse studenten, slikt zelfs elke dag een pilletje.

De KU Leuven reageert niet verrast: "Sommige studenten geven aan dat ze tijdens de blokperiode weleens één pilletje nemen om eens een nachtje te kunnen doorblokken: een tablet van 10 mg rilatine zorgt voor een boost van het concentratievermogen die drie à vijf uur duurt. Bij anderen gaat het zelfs tot vijf à zes tabletjes per dag, en dat is toch gevaarlijk. Een ander gebruik blijkt het pilletje vlak voor een examen, om dat dan zo gefocust mogelijk af te leggen na een vermoeiende studieperiode", bevestigt Rikka De Roy, huisarts bij het studentengezondheidscentrum van de KU Leuven, in de krant.