Zeven opgepakte personen in onderzoek naar Syrië-strijders vrijgelaten na verhoor

De zeven personen die opgepakt werden in een terrorisme-onderzoek van het federaal parket, zijn na verhoor vrijgelaten. Dat meldt het federaal parket. Volgens het federaal parket gaat het om een onderzoek naar mogelijk terugkerende Syrië-strijders dat volledig losstaat van de onderzoeken naar de aanslagen in Parijs en Brussel. Uit gerechtelijke bronnen kon Belga vernemen dat de speurders op zoek waren naar een man die al enkele jaren in Syrië verblijft en waarvan vermoed werd, dat hij naar België was teruggekeerd.

De huiszoekingen waren het werk van de federale gerechtelijke politie (FGP) van Brussel. Die viel, samen met de speciale eenheden van de federale politie, woensdagochtend vanaf 05.00 uur binnen op acht adressen, in de Vierwindenstraat en de Ransfortstraat in Sint-Jans-Molenbeek, op twee adressen in Schaarbeek, en in Laken en Anderlecht. De speurders pakten daarbij zeven mensen op, die in de loop van de dag verhoord werden en na verhoor werden vrijgelaten.

Het ging om zeven leden van dezelfde geradicaliseerde familie uit Sint-Jans-Molenbeek. Een ander lid van die familie sloot zich enkele jaren geleden in Syrië aan bij IS. Recent had de familie laten weten dat die man gesneuveld was, maar politie- en veiligheidsdiensten vermoedden dat de man nog leefde en naar België was teruggekeerd.

Daarom werd bij de verschillende familieleden binnengevallen. De gezochte man werd er niet aangetroffen, zodat de speurders er nu rekening mee houden dat hij toch overleden is. Bij de huiszoekingen werden ook geen wapens of explosieven aangetroffen.

bron: Belga