Zeven op de tien Belgen wil inspanning doen om afschakeling te voorkomen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Ruim zeven op de tien Belgen zijn bereid om bij een dreigend stroomtekort een gezamenlijke inspanning te leveren teneinde een eventuele afschakeling te vermijden. Dat blijkt uit een peiling van energieleverancier Lampiris. Volgens het onderzoek, dat tussen 2 en 5 oktober bij 1.080 personen werd afgenomen door Ipsos, weet intussen 71 procent van de respondenten wat het afschakelplan precies inhoudt en ging 42 procent al na of de eigen woning zich in de afschakelzone bevindt. Bijna de helft (49 procent) acht het mogelijk dat het plan deze winter wordt geactiveerd. Tegelijk blijkt dat een meerderheid van de mensen de mogelijke gevolgen van een eventuele afschakeling onderschat. Die gaat immers verder dan alleen de werking van hun elektrische toestellen, zegt Lampiris, dat aspecten opsomt als verwarming, sanitair, gsm, internet, Bancontact, openbaar vervoer en verkeerslichten.

Het is volgens 80 procent van de ondervraagde gebruikers in de eerste plaats aan de overheid om de nodige maatregelen te nemen voor het vermijden van een afschakeling. Ook de netbeheerder (63 procent) en de energieleveranciers (58 procent) dragen een grote verantwoordelijkheid, vinden ze. Niettemin is 72 procent van de Belgen bereid zelf ook een inspanning te leveren wanneer ze daarvoor rechtstreeks zouden worden gecontacteerd.

Momenteel zijn meer dan 140.000 Belgische gezinnen ingeschreven op de sms-dienst van Lampiris die gebruikers waarschuwt en sensibiliseert bij een eventueel stroomtekort en een risico op afschakeling. In geval van een dreigend stroomtekort ontvangen ze een sms, zodat ze tijdelijk hun elektriciteitsverbruik kunnen beperken. Bij een nationale test op 27 november 2014 zag Lampiris tussen 18 en 19.30 uur het verbruik dalen met 150 à 200 MW, wat overeenstemt met 40 procent van een kerncentrale als Doel 1 (430 MW), luidt het.

Lampiris pleit voor een gecoördineerde actie in samenwerking met alle partijen in de energiesector. "We zijn dan ook bereid om mee te werken aan een dergelijk initiatief en willen zelfs onze sms-dienst delen of uit handen geven, als dat opportuun zou zijn", besluit Gaetan Mondet, commercieel directeur van Lampiris.

bron: Belga