Zeven koffietrends waar je helemaal gek op zal zijn

Koffie met ijs, gearomatiseerd, opgeklopt of met een flinke toef room, een deugddoende coffee break kan alle kanten uit. TikTok-buzz of een exotische variant? Naargelang je smaak en je zin in iets zoets kan je je favoriete drank op honderden manieren drinken. En ook al houd je van het minimalisme en de authenticiteit van een gewoon lekkere kop koffie met het vertrouwde speculooskoekje, je kan niet anders dan watertanden bij het idee om deze 7 cafeïnerijke trends uit te proberen.

door
Redactie Online
Leestijd 4 min.

Weinig dranken zijn zo veelzijdig als koffie. Elk jaar duiken er nieuwe trends op tot groot plezier van de fans die niet genoeg krijgen van zijn intense, rijke smaak. Omdat koffie wereldwijd deel uitmaakt van het dagelijkse leven is elk nieuw koffierecept een hit, zoals bleek uit het succes van de Dalgona Coffee, een opgeklopte koffie die vorig jaar furore maakte. Maar wat wordt de volgende koffiehit van het jaar? Welke drank wordt de opvolger van de ijskoffie en de Dalgona Coffee? Het antwoord bevindt zich zeker tussen deze 7 heerlijke trends. Nespresso zette ze op een rijtje.

1. Dalgona 2.0

Na zijn veroveringstocht tijdens de lockdown viert de Dalgona Coffee zijn comeback met een resem nieuwe smaken. De drank is geïnspireerd op de Indiase opgeklopte koffie en kreeg miljoenen views op TikTok, dankzij het virale succes van een Koreaanse serie. Je hebt niet veel ingrediënten nodig om deze naar karamel smakende slagroomkoffie te maken die vernoemd is naar een beroemd Koreaans snoepje. Voor een klassieke Dalgona Coffee heb je koffie, suiker, water, melk en... een goede biceps nodig (wees gerust: met een elektrische mixer gaat het ook). Geniet opnieuw van een Dalgona, maar laat je nu inspireren door de Pumpkin Spice Latte of de Peppermint Mocha. Wie van specerijen houdt, zal gek zijn op de Dirty Dalgona, de perfecte mix tussen opgeklopte koffie en chai latte, HET perfecte kruidige drankje voor de herfst! Als je een zoetekauw bent, raden wij je de Dalgona Affogato aan. De combinatie van ijs en Dalgona Coffee is gewoon onweerstaanbaar.

2. ‘Ca phe sua da’

Ken je de Ca phe sua da? Het is de Vietnamese versie van ijskoffie. De drank is zeer populair in Vietnam, dat een van de grootste koffie-exporteurs ter wereld is. Koffie wordt er beschouwd als een drank om te delen en koffiedrinken is iets wat je samen doet. In plaats van snel snel een kop te drinken voor het werk of er een mee te nemen voor onderweg, nemen mensen uitgebreid de tijd om koffie te zetten en er in goed gezelschap van te genieten.

Voor de bereiding van Ca phe sua da gebruik je best Robusta-bonen, die tweemaal zoveel cafeïne bevatten als Arabica. Om de sterke smaak ervan te verzachten gieten de Vietnamezen hem in een laagje gezoete gecondenseerde melk en serveren ze hem met ijsblokjes. Wanneer je fan bent van sterke koffie, kun je ijsblokjes met koffiesmaak aan het drankje toevoegen, een andere populaire trend op TikTok.

3. Flower power

Gedroogde bloemen zijn een rage, zowel om het interieur op te fleuren als in gerechten. Tegenwoordig gebruiken veel mixologen en barista's ze om hun brouwsels te versieren en ze een unieke smaak en een ‘Instagrammable’ look te geven. Doe mee met de trend door een bloemensiroop van rozen, viooltjes, oranjebloesem, lavendel of geranium te gebruiken. Om nog meer likes te krijgen, versier je je glas met een paar gedroogde bloemen.

4. Bulletproof Coffee

Bulletproof Coffie is verrijkt met boter of kokosolie en is erg populair bij fans van het ketodieet en, omdat het nuttige ingrediënten bevat, ook bij sporters. Met zijn hoge gehalte aan voedingsstoffen en vitamine A is het de perfecte energiecocktail om een herfstdipje te bestrijden.

5. Koffie met een gezonde twist

Koffie is goed voor de gezondheid - als je het met mate drinkt. Bovendien kun je zijn effect versterken door er superfoods zoals cacaopoeder, matchathee of gojibessen aan toe te voegen. Gebruik je fantasie en breng het bruine vocht op smaak met plantaardige melk of een snuifje kurkuma en kaneel. Niet alleen geven deze voedingsmiddelen je favoriete drink een heerlijke smaak, ze leveren ook een geweldige dosis voedingsstoffen op.

6. Koffie met een engagement

Meer en meer Belgen zijn begaan met duurzaamheid. Velen proberen een verantwoorde levensstijl aan te nemen en de precieze oorsprong van hun aankopen te achterhalen. Zij stellen zich dan ook met reden vragen over hun koffie. Waar komt hij vandaan? Is hij duurzaam?

7. Onafscheidelijk: koffie x chocolade

Fijnproevers weten het wel: niets is lekkerder dan een stukje chocolade dat in de mond heerlijk wegsmelt met een slok warme koffie. Maar wat dacht je ervan om de combinatie nog lekkerder te maken? Leg een stukje witte, melk- of pure chocolade op de bodem van je kopje en giet er hete koffie over. Het resultaat is even heerlijk als mooi - geen wonder dat het recept een grote hit is op TikTok!