Zeven gevallen van zikabesmettingen vastgesteld

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen heeft intussen zeven gevallen vastgesteld waarbij reizigers zeker of waarschijnlijk besmet zijn geraakt met het zikavirus. Dat werd vrijdag vernomen. Het virus is in veel gevallen ongevaarlijk en leidt - als er al symptomen zijn - enkel tot een milde koorts. Er zijn echter aanwijzingen dat ongeboren baby's de aandoening microcefalie kunnen krijgen, een aantasting van de hersenen, met daardoor ook een kleinere schedel. Ook wordt zika steeds meer met verschillende neurologische aandoeningen in verband gebracht.

Het Tropisch Instituut is intussen van vier patiënten zeker dat zij het zikavirus hebben of hebben gehad. Voor drie patiënten is de diagnose "waarschijnlijk", omdat het virus minder goed te detecteren valt. Het aantal tests dat per week wordt uitgevoerd, schommelt tussen de 20 en de 40.

Het zikavirus wordt vooral door muggen overgedragen, al zou ook geslachtsverkeer tot besmetting kunnen leiden. Zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden, wordt afgeraden naar gebieden te reizen waar zika veelvuldig voortkomt, zoals Centraal- en Zuid-Amerika.

bron: Belga