Zeven dingen die je niet wist over kerst

Zeven dingen die je niet wist over kerst

  1. De eerste viering was pas in 386 na Christus

De mensheid was lang niet overtuigd dat de geboorte van Jezus van Nazareth een goede reden was om te feesten. De eerste keer dat het effectief als een feestdag aanschouwd werd, was pas op 25 december van het jaar 386 na Christus.

  1. Het is onduidelijk waarom we het juist op 25 december vieren

Kerstfeest in de jaren '60 - Foto Flickr

De Bijbel maakt immers nergens gewag dat de hoofdrolspeler in december zou geboren zijn. Meer nog, deskundigen gaan ervan uit dat hij ergens in de de lente geboren is. Experts denken dat 25 december een alternatief was voor het Romaanse feest voor de winter dat heidenen vierden. We zijn er duidelijk nog niet uit.

  1. Enkele orthodoxe kerken vieren kerst in januari

Zowel de Russische als de Griekse en de Armeense orthodoxe kerken vieren kerst pas op 6 januari. Die geloofsovertuigingen gebruiken de Juliaanse kalender, terwijl de rest van de wereld zich tevreden stelt met de Gregoriaanse. Dat zorgt voor het verschil van 13 dagen.

  1. Puriteinen moeten niets weten van kerstmis

Centraal in het puritanisme staat de persoonlijke relatie met God en Christus door geloof en vroom leven. Ze staan bekend om hun uitgebreide analyses van het Heilig Boek. De puriteinse pelgrims die uit de Verenigde Staten in de zeventiende eeuw de oceaan overstaken om Engeland te veroveren, waren erop gebrand alle plaatselijke gebruiken en tradities te verwijderen. In de VS duurde het door de tegenwerking van de puriteinen, het tot 1870 tot het een nationale feestdag was.

  1. De kerstboom werd pas in de zestiende eeuw geïntroduceerd

Romaanse heidenen hadden de traditie om hun huizen met groene takken te versieren om te vieren dat er leven bestond dat de koude wintermaanden overleeft. Waarom de traditie dan opgepikt werd door de Christenen, is minder duidelijk. Vast staat wel dat de boom zijn intrede pas in de zestiende eeuw kende.

  1. De kerstal werd pas eeuwen later aan het verhaal toegevoegd

    Francis van Assis - Foto Wikimedia

De heilige Francis van Assisi heeft de eer om zichzelf de bedenker van het tafereel van de kerststal te mogen noemen. Hij vulde in de twaalfde eeuw een rots met een kribbe, stro en levende dieren en nodigde het dorp uit om de baby van Bethlehem te komen spotten. Het spektakel verspreidde zich daarna als een lopend vuur.

  1. ‘Xmas' schrijven, is theologisch correct

De Griekse letter X, of Chi, is de eerste van Christus en diende als een pseudoniem voor Jezus' naam. Het is dus helemaal geen ramp om de afkorting te gebruiken.