Zeven dingen die je fout doet in de keuken

door
Online redactie
Leestijd 4 min.

Koken, veel mensen doen het graag, maar nog liever genieten we van de resultaten. Maar toch lijkt wat je verkrijgt vaak in de verste verte niet op wat er in het kookboek staat. Deze tips brengen je gerechten net een stapje dichter.

1. Je hebt het recept op voorhand niet doorgelezen.

Een recept lezen is zoals een kaart bekijken voor je op reis gaat. Het is de beste manier om succes te verzekeren. De meeste fouten gebeuren wanneer een essentieel detail wordt vergeten. Voeg koude boter toe in plaats van boter op kamertemperatuur en je zal een droge brokkelige cake hebben, voeg tomaten toe voor je uien volledig gaar zijn en je zal een knapperige spaghettisaus hebben.

Oplossing:

- Bekijk het recept op voorhand na op actieve werkwoorden als snij, klop, ... Zo weet je wat je allemaal moet doen voor je moet beginnen koken.

- Leg al het materiaal dat je nodig zal hebben klaar, zo heb je zeker alles in huis.

2. Je pan is te vol

Door het hele oppervlak van je pan te vullen zet je de warmte vast en creëer je stoom. Stoom is de vijand van krokantbakken, het bakken dat net de smaak en het vocht vasthoudt.

Oplossing: Als je pan te vol dreigt te worden neem dan een tweede pan, of bak in verschillende ladingen. Om te voorkomen dat je eerste lading koud wordt kan je deze in de oven warm houden.

3. Je hebt je pan op voorhand niet genoeg opgewarmd.

Je kookvlak moet warm genoeg zijn om het vocht bij te houden en het voedsel mooi te bakken. Voeding heeft ook de neiging te blijven plakken aan een pan die niet warm genoeg is.

Oplossing: Zet je pan op een hard vuur voor je er iets in doet. Als je er een druppel water in laat vallen en het knettert dan is de pan warm genoeg en kan je olie gebruiken. Gebruik je een anti-kleefpan doe er dan meteen olie in. Als je ze leeg op het vuur zet kunnen er giftige stoffen vrijkomen.

4. Je hebt je pasta in een kleine pot gekookt en nu heb je enkel nog een glibberige massa.

Als je eten in kokend water doet zal dat water meteen afkoelen. Als je te veel voedsel, of te weinig water hebt zal het water stoppen met koken, waardoor je kookproces verandert, daardoor zal je pasta dus bloemig worden.

Oplossing: Gebruik veel water. Het voedsel moet echt zwemmen. Eén liter water per 100 gram pasta is de norm.

5. Je gooit je groene blaadjes nat in de pan.

Het overtollige water zal stoom creëren waardoor je spinazie plat en zacht zal zijn in plaats van fris en knapperig. Bovendien zal warme olie spetteren als je er koud water bij doet.

Oplossing: Koop een slazwierder en zorg dat je bladgroenten droog zijn voor je ze in de pan gooit.

6. Door droge kruiden te gebruiken in plaats van verse kruiden is je eten te sterk gekruid.

Een theelepel gedroogde oregano in plaats van een theelepel verse oregano toevoegen lijkt een gemakkelijke oplossing. Het probleem is dat sommige kruiden hun smaak verliezen als ze gedroogd worden (bv. basilicum of peterselie) anderen worden dan weer sterker in smaak (bv oregano of dragon).

Oplossing: Bij het kruiden van je gerechten moet je letten op de sterkte van de kruiden.

- Als een recept je in het begin van het proces vraagt om kruiden toe te voegen is de gedroogde versie wellicht straffer. Als het pas later toegevoegd moet worden is ze waarschijnlijk zwakker.

- De beste manier om de sterkte van je kruiden te testen is nog steeds door te proeven.

- Je kan de smaak van gedroogde kruiden weer doen opleven door ze even in de pan te bakken.

7. Je hebt eten gefrituurd in te koude olie. 

Als je iets frituurt in te koude olie (onder 175°C) dan zal het waarschijnlijk te veel olie opnemen en zo zwaar en vettig worden.

Oplossing: Gebruik olie met een hoge warmte-gevoeligheid en warm ze goed op. Saffloer, pinda, druivenpitolie en koolzaadolie zijn het meest geschikt.

- Als je geen thermometer hebt probeer dan gewoon. Leg al een stukje van wat je wil frituren in de pan. Als het meteen sist dan is de olie klaar.

- Leg er een stukje brood in. Het zou binnen de tien seconden mooi bruin moeten zijn.

- Als je iets er te vroeg in legt haal het er dan snel weer uit. Het is niet omdat je het fout doet dat het verpest is.