Zeven Belgen op tien omarmen robots en artificiële intelligentie

Liefst zeven op de tien Belgen zijn voorstander van technologie zoals robots en artificiële intelligentie. Dat blijkt uit een bevraging van de Vrije Universiteit Brussel gelanceerd bij 1.000 Belgen rond intelligente technologieën in hun dagelijkse leven.
door
Belga
Leestijd 2 min.

De Belgen vinden robots en AI voornamelijk een goede zaak omdat ze routinetaken op het werk of in het huishouden kunnen uitvoeren. Het merendeel, acht op de tien, vinden robots zelfs noodzakelijk om taken over te nemen die te gevaarlijk of zwaar zijn voor mensen.

Sceptisch

Toch zijn de Belgen ook sceptisch, want meer dan de helft denkt dat een robot zijn job kan uitvoeren en twee op de drie Belgen denken dat er door robots en AI meer jobs zullen verdwijnen dan bijkomen. "Er zitten contradicties in, want mensen vrezen voor hun eigen job, maar er denken ook heel veel mensen dat er voordelen zijn zoals in het huishouden of bij saai werk. De bewustwording is hierin heel belangrijk om zo de opportuniteiten en de gevaren te leren kennen en de juiste business modellen op te maken", stelt VUB-professor robotics Bram Vanderborght.

De Belg blijft wel nog terughoudend over het idee dat robots via AI gevoelens ontwikkelen. Slechts een op de drie gelooft dat er ooit diepe vriendschappen kunnen ontstaan tussen mens en robot. Een kwart geeft daarentegen aan dat hij of zij wel bevriend zou kunnen zijn met een robot, op voorwaarde dat die emoties herkent en kan tonen. Maar er zijn ook intiemere vaststellingen, want vier op de tien Belgen denken dat robots een slechte invloed op kinderen kunnen hebben en een derde van de ondervraagden vindt dat seks met een robot gelijk staat aan overspel.

Privacy

De respondenten geven ten slotte aan dat ze hun privacy gerespecteerd willen zien binnen de nieuwe technologieën. Slechts een derde is van mening dat robots die in huis aanwezig zijn de informatie die ze daar verzamelen mogen delen met derden.