Zet de elektronische sigaret tieners aan tot roken?

Zet de elektronische sigaret tieners aan tot roken?

Nu de e-sigaret stilaan ingeburgerd is, wilden onderzoekers van de Universiteit van Leeds achterhalen hoe tieners ermee omgaan. Ze voerden een onderzoek uit bij een kleine 3.000 leerlingen uit het secundaire onderwijs. Ze waren allemaal tussen 13 en 15 jaar oud.

Vooral het verband tussen dampen en roken werd onderzocht. Uit de resultaten blijkt dat tieners na hun eerste kennismaking met een e-sigaret tot vier keer vaker ook tabak een kans geven.

Van zij die bij de eerste bevraging nog nooit gerookt hadden, had 34% binnen het jaar een sigaret geproefd nadat ze eerst een elektronische versie geprobeerd hadden. Bij de leerlingen die nooit gerookt of gedampt hadden, was dat slechts 9%.

Nicotineverslaving

Volgens de onderzoekers is het mogelijk dat het gebruik van elektronische sigaretten roken 'normaliseert' of leidt tot nicotineverslaving, al hebben ze daar geen bewijzen voor. "We kunnen ook niet zeggen of ze gewoon experimenteerden of regelmatige rokers geworden zijn", nuanceert professor Mark Conner, die het onderzoek leidde.

Dat laatste is volgens Linda Bault van de Universiteit van Stirling het zwakke punt van de studie. "Dit onderzoek toont gewoon aan dat tieners die een e-sigaret proberen mogelijk ook tabak een kans geven, maar dat kan bij één keer blijven."

"Als e-sigaretten echt zouden aanzetten tot roken, zou het aantal jonge rokers opnieuw moeten toenemen. Maar dat is niet het geval. Er hebben in het Verenigd Koninkrijk nooit minder jonge mensen gerookt dan nu."