Zes wijnmythes ontkracht door sommelier

Zes wijnmythes ontkracht door sommelier

#Witte wijn moet je koud drinken

"Nonsens", meent Patrick Cappiello, die door Food & Wine Magazine verkozen werd tot Sommelier van het jaar 2014. "Hoe kouder de wijn, hoe kleiner de moleculen worden. Een warmere wijn heeft daarentegen een sterker aroma." Met andere woorden mag je witte wijn nooit ijskoud serveren. De ideale temperatuur hangt af van de soort wijn, en varieert tussen de 6 en 14 graden Celcius.

#Rode wijn drink je op kamertemperatuur

Volgens Cappiello is het een misvatting dat rode wijn niet gekoeld mag worden. Als je rode wijn op kamertemperatuur serveert, kan dat zelfs het verouderingsproces versnellen. Het resultaat? Je wijn krijgt een onaangename smaak. Een rode fles wijn in de koelkast leggen, kan dus zonder schaamrood op de kaken.

#Van rode wijn krijg je barstende hoofdpijn

Stekende hoofdpijn na het drinken van een paar glazen wijn wordt niet veroorzaakt door een 'chateau migraine' maar door het eigen drinkgedrag. "Net als alle andere alcoholische dranken heeft rode wijn een dehydraterend effect. Vlieg je er stevig in, heb je de volgende dag gegarandeerd hoofdpijn." Wie na een avond stappen fris en monter voor de dag wilt komen, moet - net als met bier of sterkedrank - slechts met mate drinken en voldoende water drinken.

#Bij een steak drink je nooit witte wijn

Alle wijsneuzen die beweren dat je enkel rode wijn kan drinken bij een lapje vlees, kan je vanaf nu de grond inboren. Volgens de sommelier kan een goed gekozen glas wit heus. "Een steak combineer je het best met een volle, fruitige witte wijn", aldus Cappiello.

#Je moet de wijn in de fles laten ademen

"Simpelweg een fles ontkurken, is niet voldoende om hem te laten 'ademen'. De vorm van de fles verhindert nu eenmaal dat er veel lucht binnenkomt. Wil je de wijn laten ademen, dan gebruik je beter een decanteerfles."

#Wijn uit een kartonnen doos is degoutant

Meer dan eens wordt er minachtend neergekeken op de zogenaamde 'bag-in-a-box'. Onterecht, volgens Cappiello, want de zogenaamde 'wijn voor drankorgels en alcoholisten' van weleer heeft plaatsgemaakt voor talloze moderne en heerlijke wijnen, die je zonder schroom kunt drinken.