Zes weken zweten: wat levert dat op?

Zes weken zweten: wat levert dat op?

Foto Pexels

1. Sporten

Zoals verwacht gaat het sporten me goed af. Ik heb geen enkele moeite om aan mijn drie ‘verplichte' sportsessies per week te komen. Na zes weken begint hetzelfde schema wel lichtjes te vervelen, vooral omdat ik niet per se het gevoel heb dat ik echt beter word in mijn oefeningen. Zo squat ik nog steeds met exact hetzelfde gewicht en begin ik na ongeveer 50 seconden planken nog altijd te beven als een riet. Gelukkig bewijst de meting het tegendeel. Op zes weken tijd heb ik ongeveer zo'n 750 gram spieren gekweekt en is mijn vetmassa gelijk gebleven. Ik weeg dus wel iets zwaarder, maar mijn vetpercentage is gedaald. En dat was exact de bedoeling.

Foto Pexels

2. Voeding

Een tweetal weken geleden ben ik begonnen met het tracken van al het voedsel dat ik binnenkrijg. Dit doe ik via de app Myfitnesspal, waarin ik alles wat ik eet redelijk gemakkelijk kan registreren. Omdat de app ook verbonden is met Runkeeper en Trainerize (de toepassing waarmee ik mijn loop- en fitnesstrainingen registreer), wordt het aantal calorieën ook automatisch verhoogd op basis van de geleverde inspanning. Vooraf bepaal je een duidelijk doel (afvallen, op gewicht blijven, bijkomen) en op basis daarvan berekent Myfitnesspal een ideaal aantal calorieën per dag.

In mijn geval is bijkomen - in spieren, voor alle duidelijkheid - het doel, dus mag ik een kleine 2.000 calorieën per dag. Op trainingsdagen loopt dat aantal al snel op tot zo'n 2.300 tot 2.500. Je calorieën kan je gemakkelijk registeren door de barcode van je product te scannen of door individueel per voedingsmiddel aan te geven wat je hebt gegeten en hoeveel. Zelf doe ik dit momenteel op basis van ruwe inschattingen zoals: een kopje, een eetlepel, een handjevol sla. Met deze methode loop ik het risico dat ik er enkele calorieën naast zit, maar het vergt minder organisatie dan alles tot op de gram afwegen. Over een tweetal weken bekijk ik of het nodig is om strenger te zijn.

Foto Pexels

3. Aanpassing levensstijl

Wie de reeks al van het begin volgt, weet dat een gezond leven meer betekent dan sporten en op je voeding letten. Ook voldoende slapen en zoveel mogelijk stress vermijden hoort erbij. Zo niet dreig je jezelf op een gegeven moment voor bij te lopen. De eerlijkheid gebiedt me om te zeggen dat vooral die laatste twee factoren me zwaar vallen. Jobgewijs varieert de stress van week tot week, maar voldoende en op tijd slapen gaat me heel wat moeilijker af. "Vroeger zou ik zeggen: goed bezig, Hotterbeekx. Maar je moet er echt voor zorgen dat je op tijd gas terug neemt", drukt coach Koen me op het hart na onze evaluatiemeeting. En zo heb ik gelijk een goed voornemen voor de komende weken: op tijd slapen en niet teveel hooi op mijn vork nemen.

Mare Hotterbeekx

Tijdens de Fit for Summer Challenge sta ik onder de deskundige begeleiding van Koen Van Malderen, die met Personal Drive zijn eigen coachingpraktijk heeft. Voor meer info kan je terecht op www.personaldrive.be.