Zes tips voor een culturele saus over je weekend

Nog geen weekendplannen? Deze vijf events brengen daar verandering in. 
door
Mare
Leestijd 1 min.

Klarafestival

(nog t.e.m. 30/03, Brussel, Gent, Antwerpen)

Ben je een fan van symfonische klassiekers of zoek je liever de rauwe randjes op van klassiek? Geen probleem, want voor beide kan je terecht op het Klarafestival. Dit jaar heeft de aangename mix van doorgewinterd én jong talent, concerten, (muziek)theater en opera een extra feestelijk tintje, want het Klarafestival viert zijn 50ste verjaardag. Gustav Mahler, maar ook het jonge theatercollectief Post uit Hessdalen en interessante sprekers als David Van Reybrouck staan op het feestprogramma. U toch ook?

Funky Friday

09/03, Gent)

Haal de circuskunst voor jouw weekend binnen met Funky Friday, een voorstelling waarbij je zowel kunt genieten van het onstuimige plezier van beginners als van de professionaliteit van oude rotten in het circusvak. Dans, muziek, clownerie, of alles tegelijk? Bij de Circusplaneet kunnen kinderen de artiest in zichzelf ontdekken, en daar zie je deze vrijdag de resultaten van. Dat het funky wordt, is zeker.

Atelierhacking

(11/03, Brugge)

Artiesten zijn teruggetrokken en zonderen zich zich af? Dat dacht je maar. KunstGroepBrugge gooit net alle deuren open voor het publiek. De kunstenaars, residerend in de atelierruimte Hemelberghe, tonen niet alleen hun werkomgeving en creatief proces, maar staan ook paraat voor vragen en uitdagende discussies. Met verder muziek door Datswingdt en een groepstentoonstelling incluis, zorgt KunstGroepBrugge voor een multimediale en multisensorische zondag.

Memento

(09-10/03, Kortrijk)

Dat een beeld meer zegt dan duizend woorden, daar zullen ze het op het woordkunstfestival Memento niet mee eens zijn. Voor de derde maal al palmt talent uit elke windstreek de Kortrijkse binnenstad in, en dit keer onder het thema ‘verandering'. De gidsen leiden je rond langs de woordmagie van slam poetry, hip hop en literatuur, en dat tot je hoofd wervelt van de mooie woorden en je niet anders kan dan verlangen naar de volgende editie.

Red Bull Bekvechten

(10/03, Antwerpen) 

Misschien niet bij de ruzie van vorige week met je vriendin, of bij die van eergisteren met je vader, maar op de Red Brul – euh… Red Bull Bekvechtwedstrijd zal je wél zeker enkele ruziemakers met literaire ambities vinden. Geef je oren de kost en beslecht mee het pleit over welke MC met de winst aan de haal gaat. Wie zei ook al weer dat rap, a.k.a. ritmisch

bekvechten, geen kunst kan zijn?

Warm Welkom Weekend

(Vr 16/03 en za 17/03 van 10-18u

& zo 18/03 van 13-18u, Mechelen)

De lente laat niet lang meer op zich wachten en daarom stellen de handelaars in Mechelen tijdens het shoppingweekend van 16 tot 18 maart hun nieuwe lentecollectie voor. Daarbij mogen een hapje en een drankje zeker niet ontbreken! Op zaterdag wordt winkelen in de Mechelse binnenstad extra bijzonder met de Flower bombs, een muzikale botsauto en andere verrassingen. Wil je liever de modeontwerper in jezelf loslaten, dan kan je deelnemen aan workshops zoals ‘vilten hoeden maken' en ‘juwelen met natuurdetails'.

Het hoogtepunt van het shoppingweekend wordt hoe dan ook de rijdende catwalk op zondag. De fleurige lentetruck brengt de leukste fashion items letterlijk tot bij jou in de straat. Het geheel wordt aan elkaar gepraat door Mechelens mooiste radiostem: Roos Van Acker. Wil je tijdens het shoppen je handen vrij hebben, dan laat je je nieuwe outfit gewoon achter in de winkels en 's avonds ontvang je je boodschappen thuis. Een overzicht van de deelnemende handelaars vind je via de app ‘Handenvrij shoppen'.