Zes tips om de examenperiode stressvrij door te komen

Zes tips om de examenperiode stressvrij door te komen

1. Beweeg

Sporten is meestal geen prioriteit voor blokkende studenten, toch loont het de moeite om even wat stoom af te blazen. Ga daarom naar buiten als je pauzeert. Het is belangrijk om op deze momenten je energie kwijt te kunnen. Wanneer je sport, produceert je lichaam endorfine, het hormoon waardoor je je beter voelt en de stress vermindert. Bovendien blijkt uit onderzoek dat je je nadien beter kan focussen en geraak je 's nachts vlotter in slaap. Voel je dus niet schuldig als je even naar buiten gaat, al is het maar om een paar minuten te wandelen.

2. Eet gezond

Het is heel verleidelijk om gewoon snel een pizza in de oven te steken of snel om de hoek een hamburger en frietjes te gaan halen, maar ook evenwichtige voeding is cruciaal tijdens de blokperiode. Zo zal je je zowel fysiek als mentaal beter voelen. Voedingsdeskundigen raden aan om groenten te eten die veel ijzer bevatten, zoals spinazie. Verder zijn complexe koolhydraten, zoals zoete aardappelen, een aanrader. Die bevatten trage suikers die je langdurige, gezonde energie geven. Vette vis, die omega-3 bevat, is dan weer goed voor je hersenen. Als je 's avonds nog een klein hongertje wil stillen, kies je best voor een klein hapje dat licht verteerbaar is, zoals fruit of yoghurt.

3. Drink water, veel water

Energiedrankjes lijken misschien wel nuttig te zijn en goed te werken, de effecten zijn vaak van korte duur. De cafeïne en suiker die ze bevatten hebben niet alleen een negatieve invloed op je gezondheid, maar ook op je concentratie. Hetzelfde geldt voor koffie en thee. Water mag je dan weer en masse drinken. Studies hebben aangetoond dat er een verband is tussen een goede hydratatie en betere examenresultaten.

4. Pauzeer elk uur

Hoewel je misschien denkt dat je veel opsteekt wanneer je uren lang je leerstof in je hoofd probeert te proppen, is niets minder waar. Je hersenen hebben pauzes nodig om alle informatie te kunnen verwerken. Neem daarom elke 45 tot 60 minuten een pauze en doe iets waardoor je echt ontspant. Maak een wandeling of lees een boek. Wanneer je dan terug achter je cursussen kruipt, zal dat met een fris hoofd zijn en veel nieuwe energie.

5. Slaap

Het lijkt misschien nuttig om nachtje door te doen wanneer je nog niet alle materie doorploegd hebt, maar studies tonen aan dat je net beter presteert wanneer je een goede nachtrust hebt. Je hersenen functioneren het best als je minstens zeven uur hebt geslapen. Ontwikkel daarom een vast slaapritueel. Ga elke dag op hetzelfde uur slapen en sta op hetzelfde uur op. Doe een half uur voor je op stok gaat elke dag dezelfde handelingen. Zo komt je lichaam helemaal tot rust. Gebruik je bed daarnaast enkel om te slapen. Televisie kijken en studeren doe je beter in een andere ruimte.

6. Mediteer

Heb je last van sluimerende stress? Probeer dan eens mindfulness, meditatie of yoga. De oefeningen brengen je tot rust en verhogen je concentratie. En geen paniek, het hoeft niet per se zweverig te zijn. Ook kleine ademhalingsoefeningen zetten je alvast op de goede weg.