Zes nieuwe gezichten en drie nieuwe fractievoorzitters in de Senaat

Zes nieuwe gezichten en drie nieuwe fractievoorzitters in de Senaat

In de Senaat hebben vandaag vijf deelstaatssenatoren en één gecoöpteerd senator de eed afgelegd. Dat is grotendeels het gevolg van de gemeenteraadsverkiezingen, waardoor een aantal Vlaams parlementsleden niet langer aan de voorwaarden voldeden om ook in de Senaat te kunnen zetelen. Drie fractievoorzitters dienden ook vervangen te worden. Voor N-VA doen Nadia Sminate, Danielle Godderis-T'Jonck en Peter Wouters hun intrede in de Senaat. Zij lossen fractieleider Annick De Ridder (Havenschepen in Antwerpen), Piet De Bruyn (voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst in Rotselaar) en Wilfried Vandaele (burgemeester van De Haan) af. Karl Vanlouwe wordt de nieuwe fractieleider. Lieve Maes wordt in zijn plaats eerste ondervoorzitter van de Senaat.

Bij Open Vld vervangen Willem-Frederik Schiltz en Freya Saeys fractieleider Jean-Jacques De Gucht (schepen in Aalst) en Martine Taelman (voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst in Grobbendonk). Rik Daems wordt de nieuwe fractieleider. Schiltz zal pas volgende maand de eed afleggen omdat hij in het buitenland verblijft.

Bij CD&V neemt Orry Van de Wauwer het mandaat over van Cindy Fransen die voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst is geworden in Oudenaarde. Benjamin Dalle, directeur van de studiedienst wordt gecoöpteerd senator in opvolging van fractieleider Steven Vanackere, die naar de Nationale Bank vertrokken is. Als fractieleider wordt Vanackere opgevolgd door gewezen Senaatsvoorzitster Sabine de Bethune.

Aan Franstalige kant legden vorige maand reeds een aantal nieuwe deelstaatssenatoren de eed af omdat de gemeenteraden er vroeger geïnstalleerd werden. Zo verdween onder meer senaatsvoorzitster Christine Defraigne (MR), waardoor haar partijgenoot Jacques Brotchi voortaan de voorzittershamer mag hanteren.

bron: Belga