Zes jaar cel voor man die auto-inbreker de keel oversneed

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Abdil O. (45) uit Sint-Jans-Molenbeek veroordeeld tot zes jaar cel voor poging tot doodslag. Hij had vorig jaar Mohamed A. (22) betrapt, toen die in zijn wagen wilde inbreken en had hem de keel overgesneden en verschillende messteken gegeven. Het hevig bloedende slachtoffer werd op 13 februari 2016 rond 4 uur 's ochtends door enkele voorbijgangers aangetroffen in de Lange Beeldekensstraat in Antwerpen. Hij werd in levensgevaar overgebracht naar het ziekenhuis. De twintiger lag zeventien dagen in coma, maar herstelde van zijn verwondingen.

De twintiger vertelde de politie dat hij die nacht door de Diepestraat liep en aan autodeuren voelde om te controleren of ze op slot waren. Toen hij de auto van Abdil O. probeerde te openen, ging het alarm af. De beklaagde kwam uit een Turkse bar aan de overkant van de straat gestormd en viel het slachtoffer aan met een mes. Hij sneed zijn keel open en stak hem meermaals in de buik.

Abdil O. zei aanvankelijk dat hij alleen maar wat "klappen" had uitgedeeld, maar gaf uiteindelijk toe dat hij Mohamed A. in de keel had gestoken. Van de andere messteken beweerde hij niets te weten. Het mes had hij in zijn jaszak gevonden en was niet van hem. Zijn advocaat betwistte de intentie tot doden en pleitte voor een herkwalificatie naar opzettelijke slagen en verwondingen.

De rechtbank vond de feiten echter bewezen, mede gelet op de ernst van de toegebrachte letsels. Abdil O. moet het slachtoffer een voorlopige schadevergoeding van 2.500 euro betalen, maar dat bedrag kan nog oplopen. Er werd een deskundige aangesteld om de definitieve schade te begroten.

bron: Belga