Zes dichtbundels genomineerd voor Herman de Coninckprijs 2019

Frouke Arns, Maria Barnas, Paul Bogaert, Paul Demets, Radna Fabias en Stefan Hertmans maken dit jaar kans op de Herman de Coninckprijs, een van de belangrijkste poëzieprijzen van Vlaanderen. Dat heeft de organisator, literair kunstencentrum Behoud de Begeerte, donderdag bekendgemaakt op de geboortedatum van Herman de Coninck (1944-1997), die dit jaar 75 jaar oud zou zijn geworden. De Herman de Coninckprijs bekroont de beste dichtbundel van het voorbije jaar. Het prijzengeld bedraagt 7.500 euro. De uitreiking vindt plaats op 21 maart - Wereld Poëziedag - in de Antwerpse Arenbergschouwburg. De jury bestaat uit Kristien Bonneure, Hugo Brems, Laura de Coninck, Gudrun de Geyter en Fleur Speet.

Bij de genomineerden moet elk jaar minstens één debuut zijn. Ditmaal is dat "Habitus" van Radna Fabias. De jury noemt het werk "verrassend voldragen" en getuigend van "een nieuwe, bijzonder oorspronkelijke stem". Ook "De camembertmethode" van Frouke Arns, "Nachtboot" van Maria Barnas, "Zo kan het niet langer" van Paul Bogaert, "De klaverknoop" van Paul Demets en "Onder een koperen hemel" van Stefan Hertmans krijgen een nominatie. Bogaert en Demets wonnen de prijs al eens.

Vorig jaar won Ester Naomi Perquin de Herman de Coninckprijs. Zij krijgt op 21 maart de eer om de trofee te overhandigen.

bron: Belga