Zes courante excuses om niet te joggen weerlegd

Zes courante excuses om niet te joggen weerlegd

1. "Ik heb geen tijd"

Tijd moet je maken. Bovendien is lopen een weinig tijdrovende sport, die amper voorbereiding vraagt. Zelfs een kwartiertje joggen sorteert al effect: je verbrandt calorieën en je krijgt energie.

https://giphy.com/embed/Nq8TE2Wo5Yg3m

2. "Ik ben niet fit genoeg"

Lopen is iets wat je stap voor stap moet opbouwen. Eerst en vooral moet je genoeg aandacht besteden aan opwarming. Ook is het belangrijk om recuperatietijd tussen de loopsessies in te bouwen.

Loop op je eigen tempo, neem genoeg pauzes om te stappen en respecteer de afstand die je lichaam aankan. Het zal je verbazen hoe snel je vooruitgang boekt.

https://giphy.com/embed/3o85xJK1FXLSwyG4pi

3. "Lopen is saai"

Lopen is wat je er zelf van maakt. Als je zorgt voor afwisseling, dan blijf je betere resultaten boeken zonder dat het vervelend wordt. Verander eens van richting, omgeving of looppartner om te vermijden dat je er genoeg van krijgt.

https://giphy.com/embed/6Z5jZ4XxP8ucg

4. "Ik ben te oud"

Je leeftijd is geen reden om niet te gaan lopen! Tenzij je last hebt van je gewrichten of botten, of kampt met serieuze hart- of longproblemen, maakt het niet uit hoe oud je bent. Lopen kan zelfs een gezonde en veilige lichaamsoefening zijn, op voorwaarde dat je medische opvolging krijgt.

5. "Ik ben te dik"

Lopers zijn er in alle maten en gewichten. Een paar kilo's extra mogen geen rem vormen om te starten met lopen. Integendeel: overgewicht moet een motivatie zijn.

Wist je dat je al gewicht verliest vanaf dag één? Een Cubaans onderzoek volgde een aantal vrouwen die overgewicht hadden of zelfs obees waren, en die gedurende acht weken driemaal per week gingen joggen. Na afloop hadden ze allemaal een beter cholesterolprofiel, een verlaagde bloeddruk en een slankere taille.

Als je ernstig overgewicht hebt, moet je extra voorzichtig zijn om niet al te veel druk op je lichaam te leggen. Het is dan normaal gezien beter dat je start met stappen en geleidelijk korte loopafstanden inlast die je dan opdrijft naarmate je vordert.

6. "Het is slecht weer"

Tijdens het joggen krijg je het al snel warm genoeg door de inspanning. Bovendien bestaan er speciale loopoutfits die water-afwerend zijn. Als je er echt tegen opziet om buiten te gaan lopen, is er nog altijd de loopband als laatste toevlucht.

https://giphy.com/embed/8lkDEkKuXhjjO