Zelfrijdende bus brengt studenten naar campus

Zelfrijdende bus brengt studenten naar campus

De Amerikanen werken daarvoor samen met met de Franse transportonderneming Transdev. Dat bedrijf baadt treinen, trams, ferry's en andere vervoersmiddelen uit in negentien verschillende landen.

Naar universiteit

Concreet zal de minibus ingezet worden op een traject van een treinstation naar de universiteitscampus van Saclay. Ook in Rouen, de hoofdstad van Normandië, zullen er twee zelfrijdende taxi's in het verkeer worden ingezet.

Het systeem werkt volgens een klassiek concept. Via een app of website kunnen gebruikers de route en de tijden van de bus opzoeken. Het voertuig stopt aan een aantal aangeduide haltes. Het enige verschil met een ‘gewone' bus is dat er geen chauffeur achter het stuur zal zitten. Vanuit een controlecentrum wordt het doen en laten van de voertuigen wel in de gaten gehouden.

"We zien dit niet als een demonstratie of experiment, maar als een beslissende stap naar de verdere commercialisering van zelfrijdende wagens", verklaart Glen De Vos, technisch directeur van Delphi. De shuttles zouden vanaf volgend jaar in het straatbeeld te zien zijn. Tijdens de testfase zal er wel nog iemand achter het stuur zitten, om in te grijpen als dat nodig is.

Uitbreiden naar Verenigde Staten

Op langere termijn willen de twee bedrijven de commerciële dienst uitbreiden in andere landen, zoals de Verenigde Staten.

Delphi werkt momenteel aan technologie voor robotwagens en wil daarbij een platform ontwikkelen dat ook door andere automerken kan gebruikt worden.