Zelfhulpboeken maken alles erger

Zelfhulpboeken maken alles erger

Zelfhulpboeken beloven je vanalles: troost wanneer je iemand verliest, meer zelfvertrouwen, een gelukkiger leven of een gezondere levensstijl. Onderzoekers van de Universiteit van Montreal hebben echter aangetoond dat het lezen van dergelijke boeken net het tegenovergestelde effect hebben op wat ze beloven.

Zo waren de lezers van boeken als 'Je bent sterker dan je denkt' of 'Hoe te stoppen met zorgen maken en beginnen te leven' net meer gestresseerder dan voordien. Mensen die dan weer over problemen lazen, vertoonden opvallend meer depressieve kenmerken.

Voor het onderzoek werden 30 lezers van zelfhulpboeken bevraagd. Aan de hand van verschillende methoden werd de hoeveelheid cortisol, een stresshormoon, in het speeksel gemeten. Zo werd er een grotere hoeveelheid cortisol gevonden bij mensen die lazen over hoe ze moeten omgaan met stress. Bij lezers van zelfhulpboeken 'Waarom gaat het altijd over jou?' or 'Hoe kan ik je vergeven?' kwamen meer symptomen van een depressie voor in vergelijking met niet-lezers van zelfhulpboeken.