Zeker één megabrand onder controle in Australië

Zeker één megabrand onder controle in Australië

Door mildere weersomstandigheden in combinatie met iets koelere temperaturen, minder wind en een occasionele regenbui kunnen de vermoeide brandweerlieden sinds zaterdag in Victoria en New South Wales even ademhalen. De brandweer benadrukte vandaag wel dat het brandseizoen nog lang niet voorbij is.

Oppervlakte van België verwoest

Sinds het begin van de grote bosbranden in oktober ging in heel Australië al meer dan 10 miljoen hectare bos in vlammen op. Dat is meer dan drie keer de oppervlakte van België. Duizenden huizen zijn verwoest. Er vielen in totaal zeker 27 doden. Beelden van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa tonen hoe de rook tot 17 kilometer in de atmosfeer stijgt.

Impact klimaatverandering

De Australische premier Scott Morrison heeft vandaag erkend dat de klimaatverandering een impact heeft op de Australische zomers, die steeds langer, warmer en droger worden. Hij had het tussen de lijnen zelfs over het aanpassen van het beleid om zodoende de schadelijke uitstoot te verminderen. Morrison is een notoir medestander van de steenkoolindustrie in zijn land omdat die voor werkgelegenheid zou zorgen. En onder impuls van de conservatieve regering in Canberra was Australië begin december nog een van de landen die zich terughoudend opstelde op de klimaattop van Madrid.

Meest gelezen
 1. oliviathumb

  Familie van Olivia Rodrigo ongerust: «Dat kan ze toch ook zonder haar borsten te tonen!?»

 2. charlithumb

  Kleedje van zangeres zakt per ongeluk af tijdens prijsuitreiking: «Kan de beste overkomen» (video)

 3. patrickthumb

  Moraalfilosoof: «Geef zieke gevaccineerden voorrang op niet-gevaccineerden»

 4. rodanyathumb

  ‘Temptation’-Rodanya bevallen van tweede kindje

 5. giorgio-trovato-876NP3npUMc-unsplash

  Van deze ingeburgerde toiletgewoonte krijg je aambeien