Zeker 22 doden bij aardverschuiving in Myanmar

Zeker 22 doden bij aardverschuiving in Myanmar

Een aardverschuiving, veroorzaakt door felle moessonregens, heeft in een dorp in het oosten van Myanmar al minstens 22 mensenlevens geëist. Er zijn ook tientallen gewonden gevallen en nog eens tientallen andere dorpsbewoners zijn vermist. Door overstromingen moesten al tienduizenden inwoners hun woningen verlaten. Een modderstroom sleepte vrijdagmorgen zestien huizen en een klooster mee in het dorp Thae Pyar Kone, in de staat Mon (in het zuiden), vertelde Myo Min Tun, een plaatselijke functionaris, over de telefoon.

De hele nacht werd naar overlevenden gezocht. "De balans staat nu op 22 doden en 47 gewonden", aldus Myo Min Tun. Er wordt nog gezocht naar een honderdtal dorpsbewoners.

Arbeiders trachten ook de hoofdweg van Mawlamyine naar Rangoon vrij te maken, die op sommige plaatsen met 2 meter puin bedekt is, zei Myo Min Tun nog.

Door stortregens zijn in het hele land rivieren uit hun bedding getreden. Luchtbeelden toonden dat een zone in de streek van Bago een immens meer was geworden. Alleen daken van huizen staken boven het water uit van de overstroomde rivier Sittaung, terwijl inwoners te voet of per boot probeerden te vluchten.

Volgens de autoriteiten zijn minstens 30.000 mensen op de vlucht, vooral in de regio Bago en in de staten Mon en Karen. Velen zochten hun toevlucht tot kloosters.

bron: Belga