Zeker 20.000 kinderen geblokkeerd in Fallujah

Zeker 20.000 kinderen geblokkeerd in Fallujah

In het door Iraakse strijdkrachten bestormde IS-bolwerk Fallujah zitten zeker 20.000 kinderen geblokkeerd. Ze riskeren bovendien gedwongen gerekruteerd te worden door de jihadisten van Islamitische Staat. Dat heeft Unicef, het VN-kinderfonds, vanmorgen laten weten. De Iraakse troepen hebben op 23 mei een grootschalig offensief gelanceerd om Fallujah, op 50 kilometer ten westen van de hoofdstad Bagdad, te heroveren op IS. Maandag trokken ze de stad binnen waar ze echter op hevige weerstand botsen van de jihadisten.

Volgens Unicef zitten minstens 20.000 kinderen in de val in Fallujah, waar de levensomstandigheden volgens de weinige bewoners die de stad zijn kunnen ontvluchten, erbarmelijk zijn. Er is een gebrek aan voedsel, veilig drinkwater, geneesmiddelen en stroom. Bovendien dreigen de kinderen gedwongen ingelijfd te worden door IS, aldus het VN-kinderfonds.

De Verenigde Naties beschuldigen IS ervan de burgers van Fallujah als menselijke schilden te gebruiken in haar strijd tegen de Iraakse troepen. Het Iraakse leger krijgt steun van de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten.

Intussen is IS begonnen met een verrassingsaanval op de stad Kabisa, in het westen van Irak. De terreurbeweging heeft er bomauto's ingezet en zelfmoordaanslagen gepleegd, aldus een bron binnen het Iraakse leger. IS probeert naar verluidt op die manier de druk op Fallujah te verlichten.

bron: Belga