Zeg je vaak afspraken af? Zo verander je dit gedrag

Zeg je vaak afspraken af? Zo verander je dit gedrag

1. Zelfreflectie

Begrijp allereerst dat je van nature graag 'ja' wil zeggen, ook als je eigenlijk 'nee' bedoelt. "Het is een natuurlijk en menselijk gevoel dat we willen deel uitmaken van iets. We gaan steeds op zoek naar gezelschap", legt psychotherapeut Alison Stone uit aan The Huffington Post. "Het probleem is dat we vaak dingen doen omdat we ons verplicht voelen."

2. Ga op je gevoel af

Zeg nooit 'ja' op een afspraak als je er eigenlijk geen behoefte aan hebt. Vraagt iemand jou om af te spreken via WhatsApp of een andere online manier? Weet dan dat je niet direct hoeft te antwoorden en dus even de tijd hebt om na te denken of dit wel echt in je agenda past.

3. Waarom wil je afzeggen?

Stel jezelf de vraag 'waarom wil ik afzeggen'. Een afspraak afzeggen heeft namelijk consequenties. Denk er bijvoorbeeld aan dat je de andere persoon achteraf misschien meer kwetst dan jezelf.

4. Zeg op de juiste manier af

Zeg je de afspraak toch af? Doe dit dan op de juiste manier. Het is nooit leuk als je last-minute de afspraak cancelt, laat het dus ruim op tijd weten. En het liefst niet via een berichtje natuurlijk.