Zeg eens cheese: met deze tips krijg je nooit meer mislukte vakantiefoto's

Zeg eens cheese: met deze tips krijg je nooit meer mislukte vakantiefoto's

Heb oog voor de couleur locale

Bij vakantiekiekjes is het belangrijk dat de sfeer juist zit. Grazende zebra's in een safaripark, spelende kinderen uit het dorp waar je logeert of de bestuurder van een riksja die toevallig passeert zijn dan een dankbaar onderwerp. Opgepast: als je mensen voor de lens zet, vraag je best eerst hun toestemming.

Heb oog voor details

Net zoals de geur van een madeleine-cake voor Marcel Proust de deur naar het verleden opent, kunnen detailfoto's herinneringen aan je reis oproepen. Maak dus niet alleen panoramafoto's van een parelwit strand met helderblauwe zee, maar ook close-ups van een eenzame meeuw, een verlaten vissersbootje of enkele gestrande schelpen.

Heb oog voor het perspectief

Ben je van plan om een toeristische trekpleister vast te leggen op de gevoelige plaat? Dan ben je ongetwijfeld niet de eerste. Om origineel uit de hoek te komen, zoek je dus best een opvallende invalshoek. Wees dus niet de triljoenste kwibus die tegen de toren van Pisa duwt, maar ga op de grond liggen, kruip in een boom of zoek reflecties en doorkijkjes.

Heb oog voor rommel

Let op de achtergrond van je foto. Zelfs al draag je een oogverblindende outfit en kan je de brede glimlach van een model tevoorschijn toveren, als er zich een zwaarlijvige Duitser in lederhosen met witte opgetrokken kousen op de achtergrond bevindt, kan je het beeld evengoed in de prullenbak kieperen.

Heb oog voor de belichting

Overdag fotograferen is een flinke uitdaging. Door de felle zon poseren mensen vaak met dichtgeknepen ogen of krijg je harde schaduwen. Hou je camera paraat tijdens het gouden uurtje, het uur na de opkomst en voor de ondergang van de zon. Tijdens deze periode kan je profiteren van een zacht licht dat de omgeving onderdompelt met een warme gloed, waardoor je achteraf geen Instagram-filter meer nodig hebt.

Heb oog voor beweging

Voor mensen met trillende armen en weinig geduld zijn ze een doorn in het oog: onscherpe foto's. Maar af en toe kan zo'n bewogen exemplaar voor dynamiek zorgen. Door met de sluitertijd te experimenteren, creëer je een mistachtig effect, ook wel gekend als de motion blur. Ideaal om donkere wolken of voorbijrijdende auto's vast te leggen.

Heb oog voor de compositie

Foto's Pexels

Als we doorgewinterde fotografen mogen geloven, is de compositie cruciaal voor een geslaagd vakantiekiekje. Zet het onderwerp dus niet steeds in het midden van de foto, maar plaats het aan de zijkant. Zeker in combinatie met een adembenemende achtergrond maakt dit het resultaat een pak boeiender en spannender.

Liesbeth De Corte