Zeespiegel zal met één meter stijgen

Zeespiegel zal met één meter stijgen

Wel is er grote onzekerheid over de precieze periode waarin de stijging van de zeespiegel zal plaatsvinden. "We weten niet zeker of de ijskappen op Groenland en Antarctica in de komende eeuw of over een langere periode zullen wegsmelten", zegt onderzoeker Steve Nerem. "Maar met wat we vandaag weten is het zo goed als zeker dat we een stijging van de zeespiegel krijgen met één meter, en waarschijnlijk meer", klinkt het onheilspellend.

«De gevolgen zullen niet te onderschatten zijn», voegt Michael Freilich, directeur van de afdeling Aardwetenschappen, daar nog aan toe. «Meer dan 150 miljoen mensen, voornamelijk in Azië, leven in gebieden die zich minder dan 1 meter boven het huidige zeeniveau bevinden», klinkt het. Daarnaast zullen heel wat eilanden in de Stille Oceaan volledig verdwijnen, en dreigen grote steden aan de kust, zoals Tokio, Singapore en Dhaka, zwaar getroffen te worden.

Het IPCC, een panel van internationale wetenschappers dat onder VN-toezicht de klimaatverandering bestudeert, sprak in 2013 nog over een stijging van 30 tot 90 cm, tegen het jaar 2100. Maar op basis van de laatste metingen van Nasa-satellieten moet die prognose dus naar boven worden bijgesteld.