Zeeloodsen houden spontane stiptheidsactie in haven van Antwerpen

Zeeloodsen houden spontane stiptheidsactie in haven van Antwerpen

In de haven van Antwerpen lopen vanochtend een zestal schepen vertraging op door een stiptheidsactie van de zeeloodsen. Die brak gisterenavond spontaan uit nadat onderhandelingen met mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) op niets uitdraaiden. De zeeloodsen zijn kwaad omdat de minister een overeenkomst afsloot met de Beroepsvereniging van Rivierloodsen (BVL), waarin de zeeloodsen niet vertegenwoordigd zijn. Daarin stemde de minister onder andere in met een loonsverhoging voor de kanaal- en rivierloodsen in ruil voor efficiëntieverhoging.

Het kabinet van minister Weyts reageerde gisteren dat hij in 2017 al instemde met een loonsverhoging voor de zeeloodsen. "Maar tot op heden is die verhoging nog steeds niet doorgevoerd", zegt secretaris Gerda De Norre van de liberale vakbond VSOA. "Wij wachten nog altijd op de uitvoering van bepaalde afspraken uit een protocolakkoord van 2007."

Dat rivierloodsen gemiddeld 10 procent minder verdienen dan zeeloodsen - een argument dat de BVL gebruikte bij hun onderhandelingen met Weyts - klopt volgens De Norre niet. "De BVL deed hun berekening met de onuitgevoerde afspraken al inbegrepen."

Hoe lang de stiptheidsactie zal lopen, is niet duidelijk. "De vastberadenheid van de zeeloodsen is groot", zegt De Norre. "Zij gaan voorlopig door."

bron: Belga