Zeehonden worden tijdelijk doof door lawaai scheepvaartverkeer

In het Verenigd Koninkrijk worden zeehonden tijdelijk doof door onderwaterruis in de drukke vaarstroken. De onderzoekers vergelijken het geluid met dat van een drukke binnenstad.
door
yannick.lequime
Leestijd 1 min.

"Net als mensen die wonen in een drukke, luide stad, leven sommige zeehonden in gebieden waar veel lawaai is door veel scheepvaartverkeer", zegt dokter Esther Jones van de universiteit van St Andrews. "Het Verenigd Koninkrijk heeft één van de drukste scheepvaartroutes in de wereld, met als gevolg dat het lawaai onder water de afgelopen 30 jaar bleef stijgen."

Tijdelijk gehoorverlies

Het onderzoeksteam van The University of St Andrews, bracht in kaart waar de zeehonden het meeste last ondervonden van het scheepvaartverkeer. Dit was in Moray Firth aan de noordoostkust van Schotland. De wetenschappers onderzochten 28 zeehonden en keken naar de geluidsniveaus waaraan elk van de dieren werd onderworpen. Voor 20 van de 28 zeehonden was het lawaai luid genoeg om tijdelijk gehoorverlies te veroorzaken.

Het team is nu van plan de zeehonden te markeren met geluids- en bewegingsregistratieapparaten. Zo kunnen ze zien hoe hard het lawaai invloed heeft op het gedrag van de beesten.