Zaventem krijgt eigen "terreurteam"

Zaventem krijgt eigen "terreurteam"

De luchthaven van Zaventem krijgt een snelleresponsteam (SRT), een politiekorps dat onmiddellijk moet ingrijpen bij uiterst verdachte situaties. Het hoofddoel van het nieuwe team wordt terroristen onderscheppen of uitschakelen, schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen vandaag. Vorige maand raakte bekend dat rond de luchthaven een cameraschild in werking treedt dat alle toegangswegen bewaakt. Als de camera verdachte voertuigen signaleert, rukt een groepje agenten uit om poolshoogte te nemen.

De agenten maken deel uit van een speciaal team. "De leden worden weldra geselecteerd", zegt Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). "Ze komen uit de groep van 200 extra politiemensen die voorzien zijn om de luchthavens te beveiligen. Ze krijgen een specifieke opleiding (onder andere speciale arrestatietechnieken, red.) en worden zwaarder bewapend. De details worden nog uitgewerkt."

Het Zaventemse SRT, dat een direct gevolg is van de terroristische aanslagen van 22 maart, kan afhankelijk van de omstandigheden meteen reageren of als noodteam tussenbeide komen in afwachting van de komst van gealarmeerde elite-eenheden. De opdracht van de agenten op Brussels Airport start wellicht in de eerste weken van 2017.

bron: Belga