Zanger Thé Lau van The Scene overleden in Amsterdam

Zanger Thé Lau van The Scene overleden in Amsterdam

Thé Lau is  gisteren thuis in Amsterdam overleden , ongeveer een jaar na zijn concert in de Brusselse AB.

Thé Lau zal vooral herinnerd worden als oprichter en bezieler van de Nederlandse rockband The Scene.

Thé Lau, geboren als Matheus J. Lau, wordt op 17 juli 1952 geboren in het Noord-Hollandse Bergen. Hij start zijn muzikale loopbaan in de jaren zeventig bij bands als Tortilla, Turquoise, Neerlans Hoop Express en Music Garden. In 1979 richt hij The Scene op.

The Scene neemt aanvankelijk nummers op in zowel het Engels als het Nederlands, maar het grote succes komt pas wanneer de band in de loop van de jaren tachtig definitief overstapt naar het Nederlands. Met 'Blauw', dat in 1991 uitkomt, schrijft The Scene rockgeschiedenis. Het titelnummer wordt een hit, ook de single 'Iedereen is van de wereld' doet het erg goed en The Scene verdient met de plaat definitief haar plaats in de Hall of Fame van de Nederrock. Wat begon als een Engelstalige band is in enkele jaren uitgegroeid tot een van de belangrijkste Nederlandstalige rockbands.

Ook de opvolger van 'Blauw', 'Open' wordt op lof onthaald. Het album komt uit in 1992 en is net als het voorgaande geproduced door Rick De Leeuw. Nadien volgen 'Avenue de la Scene' (1993) en Arena' (1996).

In augustus 2013 werd bekendgemaakt dat Thé Lau aan keelkanker lijdt. Na de behandeling liet de zanger weten dat de chemo en bestralingen goed waren verlopen en de ziekte overwonnen was. In april 2014 kwam dan het slechte nieuws dat Thé Lau uitzaaiingen had in de longen en uitbehandeld is. De prognose was toen dat hij nog zes tot negen maanden te leven heeft.

https://www.youtube.com/watch?v=7_5lNCUp1ec

De band organiseerde daarop een kleine tour om de zanger een waardig afscheid te gunnen. Er volgden nog vier optredens, op 7 juni op Pinkpop, op 17 juni in de Heineken Music Hall, op 14 juni in de De Lotto Arena in Antwerpen en een laatste op 21 juni in de Brusselse AB.

Lau laat een vrouw, Marijke, en twee zonen achter.

https://www.youtube.com/watch?t=11&v=lYZrWT3aixs

dEUS-zanger Tom Barman, een persoonlijke vriend van Thé Lau, heeft het over «een van de beste singer-songwriters van de Lage Landen». "Thé heeft goed geleefd en heeft een fantastische vrouw en kinderen, dus ik denk wel dat hij goed voorbereid is heengegaan», vertelt Barman. «We zijn een jaar of zes, zeven geleden goed bevriend geraakt, toen hij een plaat van ons wilde laten signeren en ik had verteld dat ik enkele van zijn nummers had gecoverd toen ik nog op straat optrad. Zo gaat dat vaak: je bent allebei verbaasd over de interesse van de ander voor jouw werk. Eigenlijk had hij het ook in het Engels moeten proberen, want hij kon het niveau van de Lage Landen ver overstijgen.»

https://www.youtube.com/watch?v=7GbQPKJPRvQ