Zal deze ontdekking het mysterie van Stonehenge ontrafelen?

Zal deze ontdekking het mysterie van Stonehenge ontrafelen?

Archeologen hebben een brede cirkel van diepe schachten ontdekt rond een oude nederzetting in de buurt van Stonehenge: hun veldwerk onthulde bewijs van een 2 kilometer wijde cirkel van schachten met een diepte van 5 meter en een diameter 10 meter. De schachten omringen de oude nederzetting Durrington Walls, op 3 kilometer van Stonehenge, aldus de Britse openbare omroep BBC.

"Ongekende vondst"

Experten vermoeden dat de ongeveer 20 schachten gediend kunnen hebben als een grens voor een heilig gebied, dat verband hield met Stonehenge. Er zijn aanwijzingen dat de schachten dateren uit dezelfde periode, ongeveer 4.500 jaar geleden. De stenen cirkel in Stonehenge, waarvan de betekenis ondanks decennia van onderzoek nog onbekend blijft voor wetenschappers, is een van de beroemdste bezienswaardigheden van Groot-Brittannië.

"Dit is een ongekende vondst van grote betekenis in het Verenigd Koninkrijk", zei Vincent Gaffney, een van de archeologen die het project leidt. "Onderzoekers van Stonehenge en zijn landschap zijn verbaasd over de schaal van het bouwwerk en het feit dat het tot nu toe niet was ontdekt", zei hij.

Nick Snashall, archeoloog voor de Stonehenge World Heritage Site, prees de nieuwe ontdekking als "verbazingwekkend", aldus nog BBC. De ontdekking "biedt ons nieuwe inzichten in de levens en overtuigingen van onze neolithische voorouders".

Meest gelezen
 1. nielsthumb

  Niels Destadsbader openhartig over BV: «Wij zouden een heel passioneel koppel zijn»

 2. nuriathumb

  Nuria uit ‘Blind Getrouwd’ trekt buik bewust niet in op bikinifoto: «Fijn om eens een normaal lichaam te zien»

 3. seanthumb

  Beelden tonen hoe Sean Dhondt klets krijgt van vriendin: «Normaal gezien reageren we hier nooit op, maar...»

 4. whatsappthumb

  WhatsApp voert update uit waar we al heel lang op zaten te wachten

 5. Crombé in 2008.

  Voormalig Miss Belgian Beauty-organisator Ignace Crombé overleden