Zal deze ontdekking het mysterie van Stonehenge ontrafelen?

Zal deze ontdekking het mysterie van Stonehenge ontrafelen?

Archeologen hebben een brede cirkel van diepe schachten ontdekt rond een oude nederzetting in de buurt van Stonehenge: hun veldwerk onthulde bewijs van een 2 kilometer wijde cirkel van schachten met een diepte van 5 meter en een diameter 10 meter. De schachten omringen de oude nederzetting Durrington Walls, op 3 kilometer van Stonehenge, aldus de Britse openbare omroep BBC.

"Ongekende vondst"

Experten vermoeden dat de ongeveer 20 schachten gediend kunnen hebben als een grens voor een heilig gebied, dat verband hield met Stonehenge. Er zijn aanwijzingen dat de schachten dateren uit dezelfde periode, ongeveer 4.500 jaar geleden. De stenen cirkel in Stonehenge, waarvan de betekenis ondanks decennia van onderzoek nog onbekend blijft voor wetenschappers, is een van de beroemdste bezienswaardigheden van Groot-Brittannië.

"Dit is een ongekende vondst van grote betekenis in het Verenigd Koninkrijk", zei Vincent Gaffney, een van de archeologen die het project leidt. "Onderzoekers van Stonehenge en zijn landschap zijn verbaasd over de schaal van het bouwwerk en het feit dat het tot nu toe niet was ontdekt", zei hij.

Nick Snashall, archeoloog voor de Stonehenge World Heritage Site, prees de nieuwe ontdekking als "verbazingwekkend", aldus nog BBC. De ontdekking "biedt ons nieuwe inzichten in de levens en overtuigingen van onze neolithische voorouders".

Meest gelezen
 1. garrythumb

  Garry uit ‘Boer zkt Vrouw’ breekt nu ook met Ellen: «Heftige discussies gehad»

 2. manonthumb

  Manon uit ‘Love Island’ openhartig over seks op televisie: «Toen ik dat aan mijn ouders vertelde...»

 3. katjathumb

  Katja Schuurman lokt reacties uit met ‘ondeugende’ outfit: «Ja, er zit weinig stof in deze jurk» (foto)

 4. dieselthumb

  Diesel wordt vanaf morgen een stuk goedkoper

 5. Belgaimage-33544218

  WOW. Vrijdag kan je een recordjackpot winnen met EuroMillions