Zachte winter doet treinen stipter rijden

Zachte winter doet treinen stipter rijden

De treinen rijden dit jaar stipter dan vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van spoornetbeheerder Infrabel, die een mildere winter en een betere samenwerking met de NMBS aanhaalt als belangrijkste redenen.

Zo reed in oktober 83,7% van de treinen op tijd of met een vertraging van minder dan 6 minuten. Dat is een verbetering ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen het om 80,4% ging. «Het is geen gigantische, maar wel een belangrijke verbetering», reageert Thomas Baeken van Infrabel bij Metro.

Voor 2014 spreekt de spoornetbeheerder tot dusver van «een duidelijke verbetering» ten opzichte van 2013. De stiptheidscijfers liggen telkens hoger dan in dezelfde maanden vorig jaar. Dat zal ook nog het geval zijn na de maanden november en december, waarin de stakingen elkaar opvolgen. «Die actiedagen hebben ongetwijfeld hun impact», erkent Baeken, «maar die is niet gigantisch groot. Ik heb geen glazen bol, maar wellicht zullen we ook aan het einde van dit jaar beter uitkomen dan in 2013.»

De voornaamste redenen voor die evolutie zijn over het hele jaar een betere samenwerking met spoorwegmaatschappij NMBS en zachter weer tijdens de wintermaanden. Baeken: «Zo viel er in 2013 tot één meter sneeuw, bij stormen tijdens de eerste maanden van het jaar. Die uitzonderlijke omstandigheden hebben we in 2014 nog niet meegemaakt.

Het stiptheidscijfer van oktober is wel het laagste van dit jaar, voorlopig, vanwege onder meer spontane acties en spoorlopers. Bovendien werden meer treinen afgeschaft: 1.781 tegenover 1.664 in oktober 2013. Als die mee in rekening worden genomen, daalt de stiptheid naar 82,4%.     (ma)