YOSOGREEN maakt veganistische kaasplanken hip

YOSOGREEN maakt veganistische kaasplanken hip

Door Janne Vandevelde

Josefien wist al snel wat ze wel en niet in haar mond wilde stoppen. “Vanaf mijn vijf jaar eet ik vegetarisch omdat ik ‘geen diertjes' wou eten. Zo'n vier jaar geleden besloot ik om voor een volledig veganistisch dieet te gaan. Ik ben lactose-intolerant en kon sowieso geen melk drinken of yoghurt eten. De stap was dus snel gezet. De laatste jaren is mijn bewustzijn rond milieu en dieren steeds meer en meer gegroeid. Ik wil zo min mogelijk bijdragen aan vervuiling of dierenleed. Bovendien ben ik ervan overtuigd dat al die hormonen en vetten in vlees niet goed zijn voor ons lichaam. Ik heb meer rust gevonden sinds ik volledig plantaardig eet. Die keuze is 100% ik”, zegt Josefien enthousiast.

Als veganiste is het niet evident om in België bij vrienden te gaan eten of op restaurant te gaan. “Vier jaar geleden was niemand vegan. Bij etentjes was ik altijd degene die ‘moeilijk' deed. Op restaurant heb ik al ontelbare keren tomatensoepjes moeten eten. Vandaag is er veel meer begrip voor een veganistische levensstijl. Meer en meer restaurants bieden veganistische opties aan en ook mijn vrienden en familie eten regelmatig samen met mij volledig plantbased”, voegt ze er aan toe.

PlantLab

Ook in de keuken trekt Josefien haar plan(t). Ze schopte het zelfs tot de veganistische kokschool PlantLab in L.A. “Ik doe niets liever dan experimenteren in de keuken. Na mijn opleiding communicatie was ik een tijdje werkloos. In die periode ben ik een blog over eten begonnen die best succesvol werd en me uiteindelijk een job in een keuken opleverde. Ik heb mezelf leren koken via boeken en tutorials op het internet, maar ik wou toch ook een professionele cursus volgen. PlantLab in L.A. was exact wat ik zocht. Ik leerde er meer over ‘raw food', medicinale kruiden en andere foodtrends waarvan ik geloof dat ze naar Europa aan het overwaaien zijn, zoals shots met klei en smoothies met cannabisextract. Heel ‘hot and happening'”, wist Josefien te vertellen.

Josefien bedacht in PlantLab haar eigen productlijn van veganistische kaas. “Een deel van mijn opleiding focuste op productontwikkeling. Ik dacht na over wat ik als veganiste miste en kwam al snel uit bij kaas. Op basis van een notenmix met cashew- en amandelnoten kan je plantaardige kaas maken die de smaak van klassieke kaas evenaart. Die mix fermenteer je met probiotica en werk je af met kruiden als edelgist, die zorgen voor de zurige kaassmaak. Mijn vier creamcheeses met adaptogene kruiden, zoals chaga tegen stress, werden een feit”, vertelt Josefien trots.

(c) Axel De Coster

Kaasplank voor de feestdagen

Eens terug in België zette Josefien haar business verder. “Al heb ik mijn kazen wel aangepast aan de Belgische smaak. De medicinale kruiden ruilde ik in voor bieslook, truffel en roze peper.” Josefiens plantbased kazen werden populair op Instagram en het werd steeds moeilijker om de vraag bij te houden. “Toen besloot ik het erop te wagen en voor Kerstmis een feestelijke kaasplank samen te stellen. De eindejaarsperiode is immers niet gemakkelijk voor veganisten. De typische kerstmenu's bestaan uit kalkoen of kaasfondue en als veganist val je dan uit de boot. Een kaasplank is een niet-alledaags gerecht waarvoor ook veganisten met plezier aanschuiven aan de feestdis. Ik zorg bovendien voor een mooie presentatie, want het oog wilt ook wat. Zo zien mensen dat ook plantaardige kazen best cool zijn”, weet Josefien.

Hoe bestel je een vegan kaasplank van YOSOGREEN?

Tot en met dinsdag 18 december kan je bij Josefien een vegan kaasplank bestellen voor Kerstmis. Dat doe je door een mail te sturen naar yosogreen@outlook.com of een berichtje achter te laten op Instagram @yosogreen.

www.yosogreen.com