Yoga aan je bureau: een nieuwe trend!

De laatste jaren is er meer en meer interesse bij bedrijven om yoga aan te bieden aan hun werknemers. Sommige bedrijven bieden het aan als een wekelijkse activiteit, maar vaak kadert het binnen een ‘company wellness' programma, een gezondheidsweek, of een teambuilding om de werknemers dichter bij elkaar te brengen en samen te leren ontspannen.
door
marketing
Leestijd 4 min.

“De bedrijven die interesse hebben in deze ontspanningssessies zijn zeer uiteenlopend. Het gaat van grote bedrijven tot kleine vzw's. We zien ook meer bedrijfsleiders die in hun vrije tijd aan yoga doen en het belang van ontspanning inzien”, vertelt Annekatrien Vinck van Yogi*ni Yoga.

“Bedrijven zijn op zoek naar een yogales die toegankelijk is voor iedereen. Een yogales waar werknemers kunnen ontspannen en contact leren maken met lichaam en geest. Voor de werknemers is het soms de eerste ontmoeting met yoga en dat is voor velen een aangename verrassing. In het begin zijn deelnemers soms wat onwennig, maar daarna brengt het een leuke dynamiek in het bedrijf."

Spanning

“Bureau-yoga is geen klassieke yoga les, maar een les die is aangepast aan de werkvloer. De houdingen focussen vooral op de spieren die het meest onder spanning staan achter het bureau. Het gaat dan vooral om de schouders, de nek, de rug en de polsen."

"Verder leren de werknemers technieken aan om zich te ontspannen tussen het werken door. In tegenstelling tot een klassieke yogales, kan de werknemer zijn werkkledij aanhouden en is er geen matje nodig. De les kan perfect achter een bureau uitgevoerd worden.”

Probeer het zelf

Een paar voorbeelden van yogatechnieken die je volgens Annekatrien gemakkelijk op kantoor of zelfs in de trein kan toepassen.

“Veel mensen denken dat ze lenig of krachtig moeten zijn om met yoga te starten. Dit is helemaal niet nodig. Yoga is juist heel toegankelijk en je hebt geen heel uur nodig. Zelfs een paar minuten bewust ademen kan al een enorm verschil maken. Je kan het eender waar doen en je hebt niets bijzonders nodig.”

Verleng je ademhaling

Hoe rustiger je ademhaling is, hoe meer je geest ook tot rust kan komen. We gaan meestal korter en oppervlakkiger ademen als we gestrest of heel geconcentreerd bezig zijn.

Zo doorbreek je het patroon!

  • Word je bewust van je ademhaling. Neem regelmatig een pauze en luister naar hoe snel je ademhaling is en of je je volle longcapaciteit gebruikt.
  • Verdiep je ademhaling door te ademen met je volledige longcapaciteit. Je kan de aandacht naar je buikademhaling brengen door je handen op je buik te leggen en daar naartoe te ademen.
  • Je kan je ademhaling ook vertragen. Tel hoe lang je in- en uitademt en probeer beide langzaam even lang te laten duren of zelfs het uitademen langer te maken dan het inademen. Forceer je zeker en vast niet. De focus van yoga is om te luisteren naar je lichaam en altijd je grenzen te respecteren.
  • Luister naar je lichaam

    Vaak dragen we spanning met ons mee zonder er bewust van te zijn. Yoga kan helpen om je houding te verbeteren.

  • Als je zit, probeer dan te voelen hoe je onderrug aanvoelt. Let er op dat je niet gaat hangen maar je juist een lange rug hebt. Je kan je voorstellen dat je hoofd naar de lucht toereikt en je ruggenwervel daardoor wordt verlengd.
  • Probeer verder ook andere kleine spanningen los te laten, zoals een frons tussen je ogen, spanningen in de kaken, spanningen in schouders, handen of buik. Sommige mensen houden zelfs onbewust spanningen in hun voeten. Alles even loslaten kan heel ontspannend werken.
  • Ontspan je schouders

    Werknemers die veel achter de computer zitten, laten de schouders vaak veel te hoog en naar voor komen. Haal je schouders weg van je oren en laat je armen even heel zwaar worden. Open tegelijkertijd je borstkas door die zachtjes weg te strekken van de grond. Zo creëer je veel meer ruimte voor al je organen en het helpt je om dieper te ademen. Een heel aangename rekking voor de schouders is een zittende variatie van een klassieke yoga houding (Garudasana).

    Strek je armen voor je uit en kruis je rechter- over je linkerbovenarm. Plooi je armen zodat je onderarmen en handen naar omhoog gericht zijn. Adem rustig in en uit. Indien je voelt dat dit gemakkelijk gaat: breng je handpalmen tegen elkaar en bij het inademen mag je de armen omhoog strekken. Bij het uitademen mag je de armen omlaag brengen. Doe dit zo lang als aangenaam is en op het ritme van je ademhaling. Daarna haal je de armen uit elkaar en kruis je de linkerarm over de rechterarm en doe je hetzelfde aan de andere zijde.

    Meer info: