Yoda gevonden in 14de-eeuws manuscript?

Yoda gevonden in 14de-eeuws manuscript?

Wisten middeleeuwse monniken al wie Yoda uit Star Wars is? Het lijkt een vreemde vraag, maar het is eentje die je je kan stellen als je dit interview van The Guardian met Julian Harrison leest.

Harrison is een curator van de British Library. Hij waakt niet enkel over historische manuscripten van voor 1600, maar ook over een blog waarop hij de middeleeuwse teksten tot leven brengt. De blog brengt niet enkel een academische benadering, maar maakt de teksten toegankelijk voor iedereen. Een van de meest populaire berichten is 'Knight v Snail', waarin hij uitlegt waarom er vaak ridders die tegen slakken vechten te zien zijn in middeleeuwse werken. Een andere post bracht 'Tien dingen die je moet weten over middeleeuwse monsters', waarin een figuur verscheen die erg veel gelijkenissen vertoont met Yoda uit Star Wars.

Bij NPR konden ze de figuur niet uit het hoofd zetten, dus ze besloten Harrison te bellen en te vragen of het nu echt Yoda is. "Ik wou dat ik kon zeggen dat het echt Yoda is, of een tekening van een tijdreiziger die terug naar de Middeleeuwen is gegaan", lichtte Harrison toe. "Maar het is eigenlijk een illustratie bij het Bijbelse verhaal van Samson. De artiest had duidelijk een levendige verbeeldingskracht!"

De afbeelding komt uit de Smithfield Decretalen, een verzameling pauselijk brieven met vonnissen in het rooms-katholieke kerkrecht, die tussen 1300 en 1340 werd opgesteld in Zuid-Frankrijk.