Yellow Tigers sluiten groepsfase EK af met knappe winst in vijf sets tegen Polen

Yellow Tigers sluiten groepsfase EK af met knappe winst in vijf sets tegen Polen

De Belgische volleyvrouwen hebben hun vijfde en laatste groepswedstrijd op het EK gewonnen. De Yellow Tigers (FIVB 19) klopten in Lodz thuisland Polen (FIVB 26) na een nagelbijter met 3-2. De setstanden waren: 20-25, 27-25, 20-25, 25-21 en 17-15. België was vooraf al zeker van kwalificatie voor de achtste finales en is in groep B nog in de running voor de tweede plaats. De Tigers openden het EK met twee vlotte 3-0 zeges tegen Oekraïne (FIVB 52) en Slovenië (FIVB 39). Nadien moesten ze met 3-0 hun meerdere erkennen in het sterke Italië (FIVB 8), waarna ze gisteren weer aanknoopten met de zege (3-1) tegen Portugal (FIVB 52).

De top vier van de poule stoot door naar de achtste finales. De Tigers, voor aanvang van het duel tegen Polen al zeker van een stek in de top vier, staan met elf punten tweede. Italië (12 ptn) voert de stand aan, maar speelt donderdag nog tegen Polen (10 ptn). Als de Italianen met 3-0 winnen, eindigt België zeker als tweede. Slovenië (3 ptn), Portugal en Oekraïne (elk 0 ptn) sluiten de rangen.

De Belgische volleyvrouwen van bondscoach Gert Vande Broek haalden in 2013 Europees brons. In 2015 werden ze in eigen land zesde. Tijdens het laatste EK, in 2017 in Georgië en Azerbeidzjan, eindigden de Tigers ontgoochelend laatste in hun poule. Servië versloeg toen in de finale Nederland.

Eerder deze maand trad België aan op het olympisch kwalificatietoernooi in het Italiaanse Catania. Na nederlagen tegen Nederland en Italië en winst tegen Kenia grepen ze naast een ticket voor Tokio 2020. In januari krijgen de troepen van Vande Broek een nieuwe olympische kans in een Europees kwalificatietoernooi.

bron: Belga